диета и отслабване

Диетата Южен бряг помага да запазим новото тегло след отслабванеДиетата Южен бряг помага да запазим новото тегло след отслабване

Причината е в ниския гликемичен индекс и многото протеини

Ако искаме да отслабнем, вероятно ще успеем да го направим с много различни диети, но дългосрочното запазване на новото тегло е друг въпрос. Експерти са провели ново изследване, според резултатите от което най-успешни в това отношение са диетите, акцентиращи на храни с нисък гликемичен индекс и много протеини.

Южен бряг е популярна диета за отслабване, която най-много се доближава до представата за успешна диета с трайни резултати, твърдят те, диетата на Аткинс е с много повече протеини, драстично понижена консумация на въглехидрати и с по-либерално отношение към видовете мазнини.

Проведеното изследване с близо 800 участника, вече отслабнали чрез ограничаваща калориите диета, показва, че най-добра за запазване на новото по-ниско тегло е именно Южен бряг.

Тези от участниците, които се хранели с богати на протеини храни с нисък гликемичен индекс, продължили да отслабват по време на изследването, продължило 26 седмици. В сравнение с тях, онези, които се хранели с ниско протеинови храни с по-висок гликемичен индекс, покачвали теглото си.

Гликемичният индекс отразява ефектите на храната върху нивата на кръвната захар. Минимално обработените зърнени продукти, плодовете, зеленчуците без скорбяла и бобовите растения имат нисък гликемичен индекс, докато обработените зърнени храни са с висок.

Възстановеното тегло при участниците на нископротеинова диета било малко над 1 кг в сравнение с участниците на високопротеинова диета. Същото тегло възстановили участниците, следващи диета с висок гликемичен индекс.

Всички диети в изследването били със средно съдържание на мазнини между 25 и 30% от общия прием.

Умерени промени в диетата могат да доведат до значителни ползи

Диетите в изследването не ограничавали приема на калории, а променяли пропорцията между протеини и въглехидрати. И въпреки че никоя от диетите не била екстремна, резултатите все пак били значителни. Това предполага, че дори минимално повишаване на протеините или минимално понижаване на храните с висок гликемичен индекс може да доведе до положителни промени в опитите да се справяме с наднорменото тегло. Повишаването на протеините и понижаването на гликемичният индекс са две отделни, но синергистични идеи. Това се дължи на факта, че когато повишавате протеиновия прием в диетата си, понижавате гликемичните нива, обясняват те.

Други експерти обаче са скептични относно резултатите и смятат, че „все още съществуват противоречия относно това кой е най-добрата диета за поддържане на цялостно здраве“. Отчасти това е така, защото голяма част от специалистите всъщност поддържат идеята, че физическата активност, а не изборът на диета, е определящият фактор за поддържането на теглото.

Упражненията наистина са важни!

Основен фактор за поддържането на теглото и цялостното здраве е и физическата активност, признават авторите на изследването: „Затова не е важно само какво ядете, след като сте отслабнали – важното е и колко ядете и колко се движите.”

„Въпреки че упражненията без съмнение са важни, все пак повишаването на приема на протеини и ограничаването на обработените въглехидрати ще помогне за поддържането на отслабващия ефект на диетата”, допълват учените.

Loading
дневен бюлетин

галерии