диета и отслабване

10 храни срещу мазнините по корема10 храни срещу мазнините по корема

Те ще ни помогнат да изгорим най-вредните мазнини - висцералните

Здравословният начин на живот предполага да живеем без заболявания – нито физически, нито психически. Затлъстяването в наши дни се превръща в истинска епидемия, а според изследванията най-вредни за здравето са т.нар. висцерални мазнини – тези в областта на корема. За да не напълняваме до опасни граници е важно да се придържаме към балансирана диета, съдържаща храни, които помагат да изгаряме мазнините. Ето десетте храни, които ще ни помогнат да се справим най-успешно с излишните килограми по корема:

1. Овес

Той е пълен с фибри. Овесът е чудесен източник на селен и успешно стимулира работата на имунната система. Също така абсорбира LDL или т.нар. „лош” холестерол и го изкарва от тялото. Този продукт лекува и констипация и стабилизира нивата на глюкозата в кръвта. Овесът е с ниско съдържание на мазнини и сол, затова е особено подходяща храна за закуска.

2. Супи и салати

Зеленчуковите салати са особено полезни за здравето. За да сме сигурни, че ще се отървем от мазнините около корема, в салатата можем да сложим моркови, краставици, пресен лук, авокадо, варени гъби, зелен фасул, чушки, карфиол, но не и майонеза или сирене. Доматената супа също е много хранителна, изгаря мазнините и ни предпазва от преяждане и напълняване.

3. Броколи

Този зеленчук е пълен с витамин А, калций, желязо и фибри. Всички те помагат за изгарянето на мазнините и стимулирането на метаболизма, а освен това предпазват и от сърдечносъдови заболявания.

4. Обезмаслено мляко

То съдържа много калций и помага за изгарянето на нежеланите калории. Млякото е лесно за храносмилане и попречва на мазнините да се натрупват по тялото, включително в областта около корема.

5. Сьомга

Сьомгата е пълна с омега-3 мастни киселини, помага на тялото да се бори със заболяванията и подобрява метаболизма.

6. Пилешко и пуешко месо

Въпреки че месото не е най-препоръчителната храна, когато се опитваме да изгорим мазнините, в пилешкото и пуешкото се съдържат протеини, които се храносмилат лесно от организма. В тези видове месо няма много мазнини, но пък има желязо, което помага за създаването на червени кръвни телца. Ако тялото има повече червени кръвни телца, може да поема повече кислород и така се ускорява метаболизма.

7. Зелен чай

Той съдържа много антиоксиданти, най-вече катехини, които пречистват тялото от свободните радикали. В зеления чай има и епигалокатехин-3-галат, който понижава LDL „лошия” холестерол, иначе натрупващ се в артериите и причиняващ сърдечни заболявания. Полифенолите в зеления чай разтварят триглицеридите и така помагат за отслабването.

8. Соя

Соевите семена, леко сварени и посолени, са чудесен източник на витамини А и С, както и на фолиева киселина и фибри. Те не съдържат наситени мазнини и помагат за разграждането на нежеланите натрупвания по цялото тяло.

9. Зехтин

Той е богат на антиоксиданти и е добре да се използва при готвенето. В зехтина има много мононаситени мазнини, които лесно се разграждат и стимулират метаболизма без да внасят трансмазнини в тялото.

10. Вода

Водата е лесно достъпна и помага за прочистването на храносмилателната система. Ако пием вода от време на време през деня, това ще помогне за по-доброто храносмилане и за изгарянето на мазнините.

Храните, които помагат да изгорим мазнините около корема, в комбинация с подходящи упражнения ще ни помогнат да водим здравословен и активен живот без стрес.

Loading
дневен бюлетин

галерии