тийн

Тийн: що е то нормално поведениеТийн: що е то нормално поведение

Съвети за спокойствието на родителите

Малки деца – малки проблеми, големи деца – големи проблеми. Ако сте родители на бебе и чуете това, вероятно ще се подсмихнете и ще направите гримаса. Но, когато детето стане тийнейджър и покаже наистина неконтролируемо поведение, изведнъж започвате да разбирате какво са имали предвид всички преди вас.

Когато сладкото дете, което някога е стояло с часове, залепено до полата ви, започне да ви отбягва и вече не иска да правите нищо заедно, вероятно вече сте майка на тийнейджър. А това, както всеки изминал пътя знае, не е лесна работа и повечето родители прекарват доста време в търсене на границата между нормалната за възрастта чудатост и психичното отклонение.

Много от странните поведения са всъщност нормални, но това не означава, че трябва да ги приемате. Установяването и прилагането на правила за допустимо поведение е една добра идея. Условията на тези правила са ключови – ако кажете на тийнейджъра, че определени нарушения ще доведат до негативни последствия, трябва да сте подготвени наистина да ги приложите.

Въпреки че трябва да очаквате известни вълнения, когато имате тийнейджър вкъщи, някои поведения ще ви накарат да се замислите дали са нормални. Ето някои крайности, които не влизат в тази категория.

Прекалени емоции

Сигурни знаци за това, че имате тийнейджър вкъщи, са често затръшваните врати, крясъците „Мразя те!” и гневните избухвания, които ви карат да си спомните с умиление за „ужасния период, когато детето е било на две. Обратната страна? Случайните изблици на вълнение и любов, особено когато са намесени пари или разрешения. Всички тези емоции са нормални.

Помните ли как, тъкмо прохождащо, детето ви е тествало границите като е пробвало нови поведения и е следяло вашата реакция? Единственото, което е различно сега, е размерът на детето.

Кога да се притеснявате? Ако тийнейджърът често изпада в депресия, която се отразява на апетита и съня; ако се държи маниакално и не може да се контролира, дори когато сте изложили какви ще са последствията; ако промените в настроенията предизвикват значителен стрес за другите членове на семейството, значи нещата вече излизат извън нормалното.

Бунтуване и недоволство

Тийнейджърът се прибира вкъщи с обица на ухото... или на носа. Малкото момче, на което сте ресали къдриците, сега е с бръсната глава, козя брадичка или се прибира 3 часа по-късно. Този тип експерименти и прояви на бунтарско поведение са нормални, дори и да ги смятате за противни. Можете да ги забраните, стига да сте готови да приложите обещаното наказание, ако правилото се наруши.

Кога да се притеснявате? Ако тийнейджърът започне да се отдръпва от дългогодишните си приятели, за да излиза с по-опасна група, вземете това под внимание. Ако забележите прекалена сънливост, постоянно ядене или хиперактивност, тийнейджърът може би експериментира с вещества.

Начин на мислене

Ако никога не сте били обект на безкрайната тирада на тийнейджъра, се считайте за щастливци. Емоциите са едно нещо, но егоистичното отношението и чувството за всякакви правомощия, които внезапно се пораждат у повечето тийнейджъри, са откровено дразнещи. Но те също са сравнително нормални. Тийнейджърите наистина вярват, че заслужават мобилни телефони, лаптопи, време пред телевизора, дрехи от любимите им магазини. И, ако застанете на пътя им, няма да се поколебаят да покажат своето недоволство.

Трябва да се притеснявате, ако поведението е постоянно или ако пречи на взаимоотношенията на тийнейджъра с околните. С други думи, ако не можете да си спомните последния път, когато сте водили разговор с детето си без накрая...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии