тийн

Симптомите на стрес при порасналото детеСимптомите на стрес при порасналото дете

Тийн възрастта е особено чувствителна към наглед безобидни за психиката ситуации

Един тийнейджър може да се почувства стресиран в каква ли не на пръв поглед безобидна ситуация - преди важно изпитване, когато пропусне да вкара гол в училищното първенство по футбол, когато му предстои да излезе на голямата първа среща с момиче.

Стресът е нормален отговор на организма, когато се почувства застрашен или в опасност, но, ако един тийнейджър е стресиран често, това може да доведе до проблеми в училище и у дома или дори до депресия или тревожно разстройство.

Тревожност

Когато порасналото вече дете преживява непреодолим стрес, реакцията му се превръща от нормален отговор на организма в тревожност. Разликата между нормата и претоварването възниква, когато тревожността започне да се отразява на способността на подрастващото дете да се справя в училище и да поддържа здрави взаимоотношения с околните. Например, ако едно момиче се чувства стресирано, защото й предстои първия ден в новото училище, това може да я накара да си промени прическата, да се облече с най-хубавите си дрехи или да прочете някоя статия със съвети за това как да се сприятелява. Но, ако стресът се превърне в тревожност, момичето може да изпита толкова силен страх или притеснение, че дори да не се запознае с новите си съученици. Това се превръща в постоянна слабост и предизвиква нестихващи притеснения.

Панически атаки

Паническите атаки са друг симптом на свръхсилен стрес. Те се характеризират с чувство на загуба на контрол, краен страх и физически симптоми като гадене, забързано сърцебиене, затруднено дишане и болка в гърдите. Някои тийнейджъри споделят, че се чувстват все едно ще умрат, когато имат паническа атака.

Раздразнителност

Променливите настроения и раздразнителността са два от основните симптоми, че тийнейджърът се бори със силен стрес. Например когато на подрастващия му предстои презентация, която трябва да изнесе пред съучениците си в час, той може да се държи по-агресивно и да се кара повече с родителите и приятелите си. Може да усети как в един миг изпитва чувство на щастие, а в следващия момент това чувство се е превърнало вече в силно разочарование.

Проблеми с храненето и съня

Стресиращите ситуации могат да предизвикат проблеми със съня при тийнейджърите. Някои лежат в леглото с часове в безпокойство преди да заспят или се събуждат посред нощ, разяждани от стреса. Много тийнейджъри, които са тревожни или стресирани, имат проблеми с храненето. Възможно е да демонстрират липса на апетит или да изяждат всичко, което видят. Това може да доведе до прекомерно отслабване или затлъстяване.

Физически симптоми

Когато един тийнейджър е изложен на силен стрес, той по-често преживява физически симптоми като гадене, главоболие, потене на дланите, проблеми с концентрацията или болки в гърдите. Тези физически симптоми карат тийнейджъра да стане още по-тревожен.

Рискови поведения

Някои подрастващи, които не знаят как да се справят със стреса, започват да употребяват наркотици и алкохол или да правят секс, за да се справят с емоциите и проблемите си. Едно момиче може да изпие първото си питие след като е било зарязано от приятелите си на някое парти, а в по-лошия сценарий може и да започне да пуши марихуана, за да се отпусне, или да прави секс без да помисли за последиците.

Депресия

Прекомерният стрес може да доведе и до депресия. Тийнейджърите, страдащи от депресия, са тъжни и унили, имат проблем с концентрацията, чувстват се преуморени, имат затруднения с храненето и съня и се чувстват безнадеждни и безполезни. Възможно е да имат и суицидни мисли.

Loading
дневен бюлетин

галерии