тийн

Щастливите деца стават и щастливи възрастниЩастливите деца стават и щастливи възрастни

Позитивизмът е добре да се възпитава още от детските години

Усещането за щастието през тийнейджърските години е свързано с повишеното чувство за благополучие през зрелите години на човека, показват резултатите от ново изследване.

Много неща са известни и доказани за връзката между проблемното детство и психичните проблеми в по-късна възраст, но твърде малко са изследванията, които изучават влиянието на позитивното детство. За първи път изследователи от Университета „Кембридж”, Великобритания са анализирали връзката между позитивното юношество и чувството за благополучие в средата на живота.

Изследователите са използвали информацията от почти 3000 души, участвали през 1946 г. в друго проучване. Определението за позитивно детство се базирало на учителската оценка на нивата на щастие, енергичност и приятелство у децата на възраст между 13 и 15 години. На всеки ученик се давала по една точка за всеки един от четирите критерии – дали детето „е популярно сред другите”, „обикновено е щастливо и доволно”, „се сприятелява лесно” и „е особено енергично и трудно се уморява”.

Учителите оценявали също проблемите с поведението (разсеяност, непокорство, лъжа и т.н.), както и отрицателните емоционални моменти (тревожност, страх, неувереност, избягване на вниманието и т.н.). След това изследователите свързали тези оценки с психическото здраве, работния опит, взаимоотношенията и социалните дейности на тези хора няколко десетилетия по-късно.

Според получените резултати тийнейджърите, които били оценени позитивно от учителите си, значително по-често демонстрирали високи нива на благополучие по-късно в живота си, включително по-висока удовлетвореност от работата, по-чести контакти със семейството и приятелите си и по-честа ангажираност със социални дейности.

Щастливите някога деца по-рядко развивали и психични разстройства по-късно в живота си – с 60% по-рядко от младите тийнейджъри, които не получили позитивни оценки.

Изследването обаче не само не успяло да намери връзка между щастливото детство и по-високата вероятност от сключване на брак, но дори установило, че хората, оценявани като щастливи деца, по-често се развеждат. Възможно обяснение за това според учените е, че по-щастливите хора имат по-висока самооценка и самоуважение и затова са по-склонни да прекратят една нещастна връзка.

За хората, семействата и обществото ползите от доброто психично здраве, позитивните взаимоотношения и удовлетворяващата работа са напълно реални, твърдят британските учени. Изводите от проучването подкрепят гледната точка, че обществото винаги трябва да отдава приоритет на благополучието на децата, за да получат възможност за най-добро начало на живота си.

Повечето дългосрочни изследвания се фокусират върху негативното влияние на ранните психични проблеми, но това разширено изследване показва, че има ясни и дълготрайни позитивни последствия от психичното благополучие в детството, пише EurekAlert!.

Loading
дневен бюлетин

галерии