тийн

Как да накараме тийнейджъра да стане сутринКак да накараме тийнейджъра да стане сутрин

Задачата ще е много по-лесна, ако помогнем да си създаде режим

Всеки родител на тийнейджър знае колко е трудно да го накараме да стане сутрин, но всъщност вината не е изцяло липсата на воля да го направи. Според клиниката Мейо тийнейджърите по естествен начин превключват на режим, при който не им се доспива преди 23:00 ч. или дори по-късно, а този режим определено не се съчетава добре с ранното ставане за училище.

В крайна сметка се оказва, че, за да успеем да събудим тийнейджъра рано сутрин, трябва да преразгледаме графика му на сън и будуване.

Да го изпращаме в леглото по-рано

Затруднението със ставането сутрин може лесно да бъде обяснено с недостига на сън, затова трябва да настояваме тийнейджърът да спи поне по 8-9 часа всяка нощ.

Да дръпнем завесите, за да може сутрешната светлина да влезе в стаята

Излагането на слънчева светлина сутрин не само помага на биологическия часовник на тийнейджъра да разбере, че е време за събуждане, но помага и за пренастройването на целия режим на сън и бодърстване, за да може детето да си легне по-рано вечерта.

Да сложим дразнещ будилник в другия край на стаята

Така тийнейджърът ще трябва да стане, за да го изгаси. Ако часовникът има различни звуци за алармата, е добре да ги сменяме всяка седмица, защото към един и същ лесно се привиква и накрая ще се окаже, че детето го проспива. Друг вариант е да използваме светлинен будилник, който започва да свети с натурална светлина всяка сутрин.

Да поддържаме режима на тийнейджъра и през уикендите

Макар че няма нищо лошо да позволим 1-2 часа повече сън сутрин през уикендите, ако оставим тийнейджъра да спи колкото си иска, това може да наруши режима му на сън през седмицата и да превърне събуждането в понеделник в тежка задача.

Да насърчаваме правенето на упражнения през седмичните дни

но да ограничим активността на тийнейджъра в последните 2-3 часа преди лягане. Когато детето е физически активно по 30-60 минути поне 4 пъти в седмицата, това ще му помогне да спи по-добре и да се чувства по-отпочинало. В резултат на това и ставането сутрин ще е по-леко.

Да измислим награди и наказания

за ставането навреме или успиването всяка сутрин. Например, ако тийнейджъра иска да отиде на някое събитие през уикенда, нека му стане ясно, че ще го пуснем, само ако не се налага да губим време всяка сутрин до тогава в опити да го събудим за училище.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии