подрастващото дете

Повече фибри за децатаПовече фибри за децата

8 стъпки, които да ще ни помогнат да изберем повече храни с фибри на трапезата си

Децата трябва да ядат повече богати на фибри храни, за да си осигурят нормално функциониране на червата и да задоволяват глада си без да поглъщат допълнителни калории или мазнини. Богатите на фибри храни обикновено са пълни с всякакви полезни хранителни вещества и изискват повече дъвчене от продуктите с ниско съдържание на фибри. Ако използваме заместващи храни за повечето ежедневни ястия и добавим няколко нови избора на трапезата, можем да осигурим на децата си достатъчно фибри, които да покрият дневната препоръчителна доза.

Стъпка 1: Да започнем със замяната на хляба и хлебните продукти с пълнозърнести – зърнени закуски, пълнозърнеста паста, ориз и крекери.

Стъпка 2: Можем да нарежем пресни плодове, например ягоди или банани, и да ги добавим към зърнената закуска на децата.

Стъпка 3: Ако нарежем няколко зеленчука - лук, моркови, целина и ги добавим към сосовете за различните ястия, това също ще повиши приема на фибри.

Стъпка 4: Нарязаните пресни плодове, залети с кисело мляко или мед са чудесен вариант за похапване между храненията.

Стъпка 5: Към сандвичите на децата за училище можем да добавим листа от маруля, колелца лук или тънки лентички моркови.

Стъпка 6: Фасулът, лещата, както и по-малко популярният у нас нахут са чудесни източници на фибри и е добре да ги сервираме под формата на супи поне веднъж седмично.

Стъпка 7: Важно е да караме децата да пият повече вода и сок през деня, защото това помага на фибрите да се придвижват през храносмилателната система.

Стъпка 8: Най-ключовата промяна е да ограничим максимално количеството бързи закуски и преработени храни, които децата консумират – в тях обикновено няма никакви фибри.

Loading
дневен бюлетин

галерии