подрастващото дете

Децата на разведени родители комуникират по-трудноДецата на разведени родители комуникират по-трудно

Разводът е стресиращ момент за децата – психически, и физически

Според последните проучвания в областта, децата, чиито родители са разведени, изпитват редица затруднения в израстването и усъвършенстването си. Освен че понижава концентрацията, способността за бързо адаптиране и постиженията им в училище, раздялата в семейството играе решаващо значение и по отношение на способността на децата да комуникират и да създават трайни контакти с връстниците си.

До тези резултати са достигнали учени от университета на щата Уисконсин, които в продължение на години са проследявали как се развиват различните способности на деца, чиито родители са се развели, когато те са били на възраст между 6 и 9 години. Наблюдавани и анализирани са били както напредъка им в математиката и четенето, така и демонстрираното от тях поведение, и в частност, моделите на държание и общуване с връстниците.

Резултатите показват, че децата, чиито родители са официално разведени, се справят по-трудно с материала по математика, като подобно изоставане е било забелязано и по отношение на социалните им умения. В най-голяма степен това изоставане се отчита при децата, които дотогава са расли в стабилни семейства, но изведнъж трябва да изживеят процедурите по развод.

Учените заключават, че тези пропуски в уменията на децата се дължат и се задълбочават заради стреса, преживяван покрай развода на родителите. В същото време проучванията не са показали изоставане по отношение на четенето, допълва Ройтерс.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии