подрастващото дете

Давайте на децата сладичко - за да не пълнеятДавайте на децата сладичко - за да не пълнеят

Сладкото в умерени количества предпазва от напълняване в по-късна възраст

Консумацията на шоколад и други сладкиши в умерени количества в детска възраст е сред основните превантивни мерки срещу напълняване в по-късен етап от живота, показват резултатите от скорошно проучване.

До този момент специалистите в областта на храненето се обединяваха около тезата, че една от основните причини за влошеното състояние на зъбите и затлъстяването при децата е консумацията на сладки изделия в прекомерни количества. Към днешна дата това твърдение не губи актуалност, но към него се добавя нещо много важно – че умерената употреба на шоколада и сладкишите има положителни последици с напредването на възрастта.

В проучване, проведено преди няколко години, изследователи от САЩ са наблюдавали 11 000 деца от 2 до 18-годишна възраст.

Обобщените резултати показват, че при децата, които редовно, но умерено, хапват шоколад и сладкиши, има по-малък риск от затлъстяване в сравнение с тези, които избягват сладките храни. Ако при по-малките този риск е в рамките на 22% по-нисък, то при юношите той намалява с още 4%.

Шоколадът, консумиран от децата, намалява и нивата на С-реактивния протеин в тялото. Медицината е категорична, че именно той играе основна роля за повишаване опасността от сърдечни и други хронични заболявания.

Обширен анализ на тези заключения е публикуван на страниците на списание Food and Nutrition Research, където се обръща особено внимание на обстоятелството, че затлъстяването сред децата и подрастващите в световен мащаб придобива заплашителни измерения. Недостатъчното движение и полуфабрикатите водят до все по-ясно отчитане на тази тенденция и у нас.

Loading
дневен бюлетин

галерии