подрастващото дете

7 съвета за здрави и активни деца7 съвета за здрави и активни деца

Как да изградим здравословни навици у детето от най-ранна възраст

Затлъстяването в детска възраст е сериозен проблем в съвременното общество, а в някои страни се говори дори за епидемия. Наднорменото тегло не е здравословно за никого, затова експертите ни препоръчват да следваме тези седем съвета, за да поддържаме децата си активни и здрави.

1. Да даваме добър пример

Ако искаме да подобрим здравето на децата си, трябва първо да погледнем своето. Добре е да се замислим за собствените си навици и начин на живот и на какво те учат децата ни. Важно е да ядем достатъчно зеленчуци и да показваме на децата колко добре се чувстваме от това и колко е вкусно. Тази информация бавно ще започне да дава ефект с годините.

2. Да контролираме каква храна се внася в дома ни

Трябва да имаме директен контрол върху това какво децата ни ядат. Газираните напитки и чипса за тях или за нас са? Или ги купуваме само за да поглезим децата, защото чувстваме, че сме ги пренебрегнали по друг начин? Когато започнем да осъзнаваме защо правим това или онова, ще можем много по-лесно да измислим решение за проблема със затлъстяването и здравето на всички членове на семейството.

3. Да възпитаме здравословни навици у децата още от ранното им детство

Ако сме хранили децата си нездравословно до десетата им година и след това изведнъж решим да променяме навиците им, ще установим, че това е много по-трудно, отколкото ако го направим още от съвсем ранното им детство.

4. Да се храним като семейство колкото се може по-често

Скорошно американско изследване е установило, че децата и тийнейджърите, които се хранят заедно със семействата си поне три пъти седмично, по-рядко затлъстяват и водят по-активен и здравословен живот. Рискът от хранителни разстройства при тях също е значително по-нисък.

5. Да изключваме телевизора по време на хранене

Постоянното хранене пред телевизора създава много нездравословни навици, които трудно се променят с годините. Ако детето се е научило да яде десерта си пред телевизора, неговото съзнание асоциира гледането на телевизия с възнаграждение с вкусна храна. Щом този навик бъде създаден, детето винаги ще се изкушава да яде, когато седне през телевизора.

6. Да даваме възможност на децата да избират измежду здравословни храни

Добре е да им даваме различни здравословни храни, от които да избират. Така им показваме разбиране и уважение към предпочитанията им. По този начин децата ще са много по-склонни да опитват нови неща, когато знаят, че никой не ги кара насила.

7. Да подтикнем по позитивен начин към здравословни хранителни навици

Децата обичат да бъдат окуражавани, подкрепяни и хвалени за това колко добре се справят. Но да им отправяме ултиматуми, че няма да станат от масата, докато не си изядат зеленчуците, или да им предлагаме сладки награди за това, че са си изяли полезната храна, са много лоши навици и трябва да бъдат избягвани.

Loading
дневен бюлетин

галерии