бебето

Температурата при децатаТемпературата при децата

Кога температурата на бебето и детето следва да се счита за опасна?

И здравите бебета и деца често вдигат висока температура - докато организмът им се бори с причинители на различни заболявания и инфекции. В повечето случаи обаче такова покачване на температурата е временно и не е причина за притеснение. Но в някои случаи детето наистина може да развие температура – достатъчно висока или ниска, че да е наложително посещението на лекар.

Опции за термометър

За да измерим оралната или аналната температура на детето, лекарите днес препоръчват използването на дигитален термометър вместо на живачен, тъй като последният може да се счупи и да изложи детето, а и всички околни, на опасни изпарения. С ректален термометър се получават най-точните данни за температурата на малките деца.

И все пак, използването на термометър за ухо също е вариант. В някои случаи обаче твърде малкия ушен канал или ушната кал могат да снижат прецизността на термометъра.

Без значение какъв тип термометър изберем, важното е да прочетем и разберем всички инструкции за използването му.

Нормална температура

Според предписанията, ако я измерваме орално, нормалната телесна температура на детето трябва да е 37 градуса. Ако я измерваме ректално обаче, тя следва да е 37,5 градуса. При орално измерване лекарите считат за показател на треска температура над 37,5 градуса, а при ректално – над 38 градуса.

Опасно висока температура

Ако детето е на по-малко от три месеца и вдигне ректална температура над 38 градуса, трябва веднага да потърсим лекарска помощ. Тъй като при децата на тази възраст здравословните проблеми се развиват много бързо, е важно да се свържем с лекар дори и детето да изглежда добре като цяло.

Ако детето е на възраст между три и шест месеца, лекарска помощ е задължително да потърсим при температура над 38,3 градуса.

Ако детето е на над шест месечна възраст, трябва да го следим внимателно при вдигната температура между 38,8 и 39,4 градуса. Ако температурата продължи повече от 2 часа или се покачи, незабавно трябва да се обадим на лекар.

Опасно ниска температура

Както и при всички хора, и при децата в някои случаи може да се появи хипотермия - състояние, характеризиращо се с температура под 35 градуса. Хипотермията е спешен случай и без правилно лечение може да доведе до отслабване на сърдечната дейност и дишането, както и до фатален край.

Бебетата са изложени на сравнително висок риск от това състояние и, за да ги предпазим, е важно да ги обличаме и завиваме добре, когато ги извеждаме навън.

Ако установим хипотермия, трябва незабавно да потърсим медицинска помощ.

Какво следва да не забравяме

Треската не е точен индикатор за общото здравословно състояние на детето. В някои случаи вирусните инфекции, като например настинките, могат да доведат до наистина висока температура без обаче да излагат детето на особено голям риск.

В други случаи пък то може да развие сериозна инфекция без температурата да се покачи особено. Този тип инфекции е по-вероятно да възникне при бебетата и по-малките деца.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии