бебето

Нищо не може да замени майчината кърмаНищо не може да замени майчината кърма

Никаква смес не е в състояние да донесе същите ползи като майчиното мляко

“Днес се произвеждат такива смеси, които са напълно адаптирани към новородените и могат да заменят кърмата”. Това е един от съвременните митове за изкуственото хранене, разпространени сред много от младите майки.
Всъщност няма нито една смес, която може да замени напълно майчиното мляко!

Кърмата на майката е подходяща именно за нейното бебе и това се нарича биологична специфичност. Съставът на млякото осигурява оптималния растеж на детето. Съдържанието на мазнини постоянно се променя в зависимост от енергийните потребности на детето.

Майчината кърма се променя и с възрастта на детето – във всеки период от живота си то получава именно този комплект от различни елементи, които са му необходими.

Белтъчините от изкуствените смеси или адаптираното мляко бебето възприема много по-непълноценно отколкото белтъчините от кърмата, а те са от голямо значение за неговия растеж. Освен това, когато бебето се кърми, неговите черва пропускат в кръвта необходимите за организма белтъчини и задържат вредните алергени.

Малко известен е фактът, че всяка година от изкуствено хранене умират 1,5 милиона деца.

За нормалното развитие на мозъка и зрението на детето са необходими полиненаситени мастни киселини. Организмът през тези ранни етапи не може сам да синтезира тези киселини в необходимото количество и ги получава чрез кърмата. Мастните киселини липсват в състава на изкуствените смеси и по този начин детето на изкуствено хранене страда от техния недостиг.

Английски учени са провели изследване, в което са сравнили два режима на изкуствено хранене на бебета от тяхното раждане до навършването на 4-месечна възраст. 21 деца са получавали допълнително мастни киселини, а 23 са били само на обичайното изкуствено хранене.

При навършването на 10-месечна възраст развитието на бебетата било оценено чрез специален тест, основан на способността за достигане на цел (например играчки). Тези, които получавали мастни киселини, направили значително повече опити да “проходят” отколкото останалите.

Според някои по-авангардни теории, чрез майчиното мляко на клетъчно ниво се предава и информация за живота на целия човешки род на Земята, а с приемането на краве мляко – информация от друг животински вид.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии