бебето

Маслото за бебето: безопасно ли еМаслото за бебето: безопасно ли е

Трябва да сме особено внимателни с какво мажем не само бебето, но и себе си

Едва ли сме се замисляли за това доколко е безопасно бебешкото масло – в крайна сметка щом се нарича „бебешко”, значи няма проблем да го използваме върху бебето си, нали? Оказва се, че не е точно така. Бебешкото масло е просто комбинация от масло с минерали и аромат. Маслото с минерали в немалко случаи се прави от рафиниран нефт и вместо да успокоява и овлажнява чувствителната бебешка кожа, всъщност я изсушава и запушва порите. И това е само началото на потенциалните рискове – както за бебето, така и за майката.

Какво слагаме върху кожата си

Важно е да запомним, че, каквото и да слагаме върху кожата си, то се абсорбира и циркулира из цялото тяло. Бебето, чийто мозък и нервна система тепърва се развиват, е особено уязвимо спрямо субстанциите, които се усвояват през кожата. Лекарите са казали „Не слагайте върху кожата си нещо, което не бихте изяли, ако се налага”. Когато ядем нещо вредно, поне има ензими в слюнката и храносмилателната система, които разграждат поетата храна. Но, когато нещо вредно проникне през кожата, няма какво да го спре и накрая то попада в кръвта и се натрупва в най-чувствителните органи. За бебешката кожа това важи с още по-голяма сила.

За да се приготви минералното масло, суровият нефт се загрява докато се отделят ненужните в случая керосин и бензин. След това въглеводородите се премахват с помощта на сярна киселина като се нанасят абсорбенти и се отмиват с разтворители. Не звучи особено добре, но толкова ли е лошо да намажем себе си и бебето с малко масло след баня?

Проблемите с бебешкото масло и маслото с минерали

• Маслото с минерали може да предизвика с времето у бебето чувствителни реакции– те се проявяват най-често под формата на главоболие, артрит, диабет.
• Маслото пречи на абсорбирането на хранителните вещества от тялото.
• Минералното масло разгражда естествените мазнини по кожата като по този начин увеличава загубата на вода (дехидратацията).
• То може да повиши чувствителността на кожата към слънчевата светлина и затова се свързва с повишен риск от рак на кожата.

Какво да използваме, ако търсим заместител

Безопасните алтернативи на маслото за бебе са натуралните плодови и зеленчукови масла без изкуствени аромати и овкусители – тоест тези, с които готвим. Някои от най-добрите натурални овлажняващи средства са кокосовото масло, маслото от гроздови семки и маслото от див шафран. В наши дни могат да се намерят и много органични масла и лосиони.

Добре е да овлажняваме кожата си отвътре навън като хидратираме добре организма си. Пиенето на достатъчно чиста студена вода е чудесен начин да поддържаме кожата си мека и еластична. Кожата на бебето обикновено не се нуждае от толкова овлажняване. Ако ни се струва суха или раздразнена, първо е редно да проверим сапуните, перилните препарати, кремовете и памперсите, които ползваме – може да се окаже реакция към някоя съставка.

Трябва да внимаваме и с продуктите, които ние самите използваме. Много козметични продукти и овлажняващи средства, които използват възрастните, също се правят от минерално масло. Особено важно е да не използваме никакви съмнителни продукти върху гърдите си, защото можем да предадем някоя от вредните съставки на бебето си чрез кърмата.

Loading
дневен бюлетин

галерии