бебето

Как да предпазим бебешката кожаКак да предпазим бебешката кожа

Домът ни е пълен с продукти, вредни за кожата на детето

За децата домът е най-безопасното място на целия свят - там, където те могат да играят на воля със своите играчки и домашния любимец. За съжаление, освен приятните изненади, които очакват всяко дете у дома, има и неприятни – такива например са дразнителите за кожата на бебето и малкото дете.

Поради някои особености на детската кожа, тя е значително по-податлива на външните фактори от тази на възрастните. Кожата на бебетата и малките деца е по-тънка, а тяхната имунна система не е напълно развита. Това създава предпоставка за по-лесното й нараняване и раздразване.

По ирония на съдбата най-голямата заплаха за кожата на детето могат да бъдат препаратите за почистване и дезинфекция. Това са освежители на въздуха, сапуни, душ гелове, дезодоранти, фабрични омекотители и др.

По-долу са представени най-честите виновници у дома за раздразнената детска кожа:

Детергенти за пране и фабрични омекотители
Ароматите и добавените вещества в продуктите за пране са едни от честите причинители на алергии при малките деца. Фабричните омекотители са силно алергенни вещества и могат да причинят екзема, която на външен вид изглежда като много суха и зачервена кожа. Добра алтернатива е използването на продукти за пране без аромат и с възможно най-малко добавени вещества.

Ароматизиращи продукти
Някои сапуни, лосиони и шампоани несъмнено ухаят приятно, но не са най-подходящите продукти за кожата на детето. Те съдържат вещества, които могат да причинят кожни алергични реакции и други проблеми. Затова, при избора на продукт за тяло за детето, по-скоро се спрете на „хипоалергенна” козметика - такава, в която липсват изкуствени оцветители, аромати и консерванти.

Твърди сапуни
Твърдите сапуни, които децата използват за измиване на тялото и лицето си, и антимикробните сапуни за ръце могат да имат негативен ефект върху кожата. Детергентите в тези сапуни са твърде агресивни към детската кожа и водят до нейното раздразване и възпаление. Общото правило е, че колкото повече пяна прави един сапун, толкова по-вероятно е да причини кожен проблем, твърдят специалистите. Придържайте се към сапуните, които не се пенят много. Ако сте затруднени, консултирайте се с дерматолог.

Екзотични плодове
Освен че е полезна, купата с плодове е прекрасна декорация за всеки дом. Въпреки това, плодовете могат да причинят алергия при децата по-често, отколкото предполагаме. Кората на мангото например може да причини обрив около устните, който прилича на отравяне с бръшлян. Когато цитрусовите плодове се докоснат до кожата, а след това слънчевите лъчи достигнат този участък, може да се появи зачервяване и възпаление на кожата, подобно на слънчево изгаряне.

Органични алтернативи
Голям брой „естествени” и „органични” продукти съдържат вещества от растителен произход, които все пак могат да алергизират кожата. Ако детето ви е със свръхчувствителна кожа, избягвайте продукти за тяло, съдържащи растителни вещества.

Аерозоли
Въпреки че не попадат директно върху кожата на детето, освежителите за въздух, ароматните свещи и други продукти, базирани на изпаряването на аромати, могат да раздразнят бебешката и детската кожа.

Домашният любимец
Домашните животни могат да причинят кожни алергии, кихане и щипене на очите. Шампоанът, който използвате, за да изкъпете кучето или котката си, също може да е алергенен. Лошото тук е, че единственият начин да предотвратите кожни реакции е да ограничите изцяло достъпът на домашния любимец до детето. Ако това не е възможно, опитайте следното:
- Ако не изцяло, ограничете възможно...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии