бебето

Кърмата помага за развитието на мозъка при недоносените децаКърмата помага за развитието на мозъка при недоносените деца

Децата, които са кърмени, са с по-високи резултати на тестовете за умствено развитие

Недоносените деца, които през първите месеци от живота си получават кърма, след година и половина се справят по-добре с тестовете за умствено развитие, отколкото връстниците им, които са били на изкуствено хранене. До този извод са стигнали авторите на статия, публикувана в американското научно списание Pediatrics.

Това изследване е първото по рода си, посветено на влиянието на кърмата върху развитието на недоносените деца с много ниско тегло при раждане - по-малко от 1000 грама.

По време на изследването са наблюдавани 1035 бебета, някои от които са се родили с повече от 3 месеца по-рано. Три четвърти от бебетата били на частично кърмене през периода на лекарско наблюдение, а останалите били на изкуствено хранене.

Тестовете за умствено развитие, проведени 18 месеца след раждането на децата, показали, че тези, които получавали кърма, изпреварили своите връстници от втората група. Отчетени са и фактори като ниво на образование и доходи на родителите.

Колкото повече кърма е получавало детето, толкова по-високо било нивото на неговото развитие, убедени са американските специалисти.

Фазите на развитие на главния мозък, които се извършват в норма през третото тримесечие на вътреутробното развитие, при недоносените деца се извършват в стая за интензивна терапия. При тези условия някои вещества в кърмата, особено мастните киселини, са способни да стимулират развитието на главния мозък на детето.

Loading
дневен бюлетин

галерии