9 месеца

Здравословното хранене през бременносттаЗдравословното хранене през бременността

Правилното хранене на бременната е определящо за растежа и развитието на бебето

Консумирането на ключови хранителни продукти е важно за оптималното здраве и развитие на плода, а според специалистите повечето жени не се хранят правилно преди, по време и след бременността.

Освен това експертите предупреждават, че поддържането на добър хранителен статус през бременността може да помогне за предпазване от развитието на аномалии, хронични проблеми и недостатъчни растеж и развитие на бебето. Добрата диета включва подходящо наддаване на тегло, поддържане на физическата активност, разнообразно и здравословно хранене, приемане на витамини и минерали под формата на добавки, избягване на алкохол и цигари.

Нужда от калории

Акушер-гинеколозите препоръчват бременната да приема средно с 300 калории повече в сравнение с времето преди да забременее, или увеличване с по-малко от 300 калории за първия триместър и малко над 300 - за третия триместър на бременността.

Наддаване на тегло

Ако теглото преди забременяване е било в рамките на установените здравословни норми, се препоръчва то да се увеличи с 11 до 15 кг през бременността. При наднормено тегло или затлъстяване преди бременността се препоръчва да качите по-малко от 11 кг, докато жените с тегло под нормата се насърчават да наддадат до 18 кг.

Белтъчините по време на бременност

Бременните се нуждаят от значително по-висок дневен прием на протеини. Бъдещите майки следва да консумират най-малко 70 грама протеини всеки ден, сравнено с минималните изисквания от 45 грама на ден за небременни жени. Храните с високо съдържание на протеини и подходящи за бременни включват крехко телешко и пилешко месо, яйца, нискомаслени млени продукти, соеви протеини, ядки и семена.

Витамини и минерали

Най-важните витамини и минерали по време на бременността включват фолиева киселина, желязо, калций, витамин D и йод. Мнозинството от витамините предназначени за бременни жени съдържат тези нутриенти, но не пропускайте да проверите етикета, за да сте сигурна.

Минималните препоръчителни количества за ден от тези ключови нутриенти са:
- 15 микрограма витамин D,
- 600 микрограма фолиева киселина,
- 1300 милиграма калций за бременни до 18-годишна възраст, 1000 - милиграма - за бременни над 19 години,
- 27 милиграма желязо,
- 220 микрограма йод.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са от първостепенно значение за правилния растеж и развитие на плода. Ако избраният комплекс от витамини за бременни не съдържа омега-3 мастни киселини, особено докозахексаенова киселина (DHA), консултирайте се с вашия гинеколог. Последните препоръки са всички бременни жени да приемат поне 300 милиграма докозахексаенова киселина всеки ден.

Добър изтоник на тази омега-3 мастна киселина е рибата, но тя следва да се ограничава по време на бременността поради наличието на живак. Пречистените суплементи от рибено масло обичайно съдържат малко или никакви вредни примеси като живака.

Храни, които да избягвате през бременността

Изключително важно е през месеците на бременността да се избягват някои типове храни: недобре изпечени месни продукти или деликатеси, непастьоризирани млечни продукти, меко сирене (като бри или фета) и риби, потенциално съдържащи голямо количество живак като акула, риба-меч, морска котка, кралска скумрия. Консумацията на риба следва да е до 350 г на седмица - сьомга, консервивана риба тон, скариди, риба треска и до 180 г или по-малко бяла риба тон.

Loading
дневен бюлетин

галерии