9 месеца

Как да родим по-умно детеКак да родим по-умно дете

Лецитинът по време на бременността допринася за добрата памет на детето

Един от витамините от група В – лецитинът, е полезна хранителна добавка за бременните жени, твърди статия в списанието New Scientist. Американски изследователи, цитирани от изданието, са установили, че децата, чиито майки са получавали големи количества лецитин по време на бременността, по-добре се поддават на обучение и притежават добра памет.

На лецитин са богати именно тези храни, които са забранени от повечето диети за отслабване: жълтъци, черен дроб, месо.

Учените под ръководството на проф. Скот Шварцуелдър от университета Дюк в щата Северна Каролина са провели своите опити с животни, но са убедени, че получените резултати са валидни и за хората.

В резултат от употребата на холин, още наричан витамин В4, при новородените се е изменил строежа на нервните клетки в хипокампа - областта, която отговаря за запомнянето, обучението и поведението. В същото време не са открити никакви странични ефекти.

Специалистите са наблюдавали изменения на размерите на нервните клетки с 20-30%. В тези клетки е имало повече дендрити, които отговарят за приемането на нервните импулси. Учените са затруднени засега да определят точно какво кара клетките да се променят, но предполагат, че това е резултат от потискането на гена CDKN, който забавя делението на нервните клетки.

Loading
дневен бюлетин

галерии