9 месеца

Бременността: 4 симптома, които не бива да пренебрегвамеБременността: 4 симптома, които не бива да пренебрегваме

Някои симптоми като силните болки в корема и гърба може да са признак за сериозен проблем

Бременността е етап от живота, който носи със себе си много промени не само във физическо, но и в психологическо отношение. В началото чести спътници са пониженият апетит, гаденето, повръщането, но към средата и края на бременността бъдещите майки се оказват споходени и от недоспиване, болки, подуване на крайниците и корема.

Но бременността изисква и повишена отговорност към здравето ни. Има няколко определени симптома, които не бива да пренебрегваме в никакъв случай. И ако усетим появата им, трябва да потърсим веднага консултация с лекар.

Сърбеж

С разрастването на тялото в коремната област, кожата се разтяга. Лекото раздразнение около стомаха, корема, ханша и гърдите е сравнително често срещано, особено през третия триместър. Но, ако сърбежът е много силен или обхваща и други части от тялото, това може да се окаже опасен знак. Потърсете своя лекар!

В редки случаи този симптом може да се дължи на проблем с черния дроб, при който жлъчката е в твърде големи количества в тялото - състояние наречено холестаза.

Обикновено при наличие на такъв сърбеж се прави изследване на функционалността на черния дроб. Това състояние възниква единствено по време на бременност и не се среща често.

Кървене и петна

През първите месеци от бременността много майки откриват поява на леки петна приблизително по времето на менструалния си цикъл. Но тези петна или по-обилното кървене в никакъв случай не трябва да се игнорират като просто поредния често срещан проблем. В някои случаи те показват, че има риск от спонтанен аборт.

Една сонография и детайлен преглед от специалист ще определят причината за този симптом. В последствие може да се препоръча прием на прогестерон и повече почивка в леглото.

Кървенето може да е симптом и на плацента превия (placenta praevia) - състояние, характеризиращо се с ниско разположение на плацентата. То може да се коригира от само себе си през следващите 2 триместъра.

Виене на свят и горещи вълни

Това също е пример за много често срещан симптом по време на бременност. Но, ако усетим, че честотата на тези пристъпи на замаяност или горещи вълни е твърде висока, най-добре да се консултираме с лекар. Виенето на свят може да е следствие от ниско кръвно налягане.

Дефицитът на желязо (т.е. ниският хемоглобин) също може да доведе до замаяност, особено при умерено или силно натоварващи физически задачи, които затрудняват дишането.

Горещите вълни от друга страна пък могат да са показател за високо кръвно налягане. А скоковете в кръвното са особено опасни и за майката, и за бебето.

Болки в гърба или корема

Към края на третия триместър е нормално бъдещата майка да усеща дискомфорт и болка в кръста - заради увеличилото се тегло на бебето. Но освен тази, всяка друга болка в корема или гърба може да е сигнал за опасност. Има много потенциални причини за такива болки - от извънматочна бременност до затискане на някой кръвоносен съд.

При извънматочната бременност бебето е разположено във фалопиевите тръби, вместо в матката. Това състояние може да доведе до загуба на плода и на тръбата. Ранното откриване дава голям шанс тръбата да бъде спасена и да се предотврати тежка ситуация в по-късен етап от бременността. Но във всички случаи бременността не може да бъде продължена.

Абортът е също потенциална причина за болки в гърба или корема. Има случаи, в които жените с кисти също се оплакват от такива болки. Един щателен преглед ще потвърди какви точно са причините за болката.

Loading
дневен бюлетин

галерии