9 месеца

Гаденето по време на бременностГаденето по време на бременност

Какво можем да правим, за да облекчим синдрома Hyperemesis gravidarum

Въпреки, че все още няма достатъчно данни какви са точните причини за гаденето, днес вече има ефективни средства за профилактика и борба с това неприятно за бременната жена състояние.

Американският колеж за акушери и гинеколози (ACOG) наскоро издаде ново ръководство за лекари, в което е отделено специално място за факторите на риска, практическите препоръки и лечението на синдрома на сутрешното гадене и повръщане при бременните.

Гаденето и повръщането са чести и ранни симптоми на бременността, които се срещат при 70-85% от случаите. Те се появяват през първите 9 седмици от бременността. Интензивността им варира от слабо до силно изразена и нарушава общото здравословно състояние на жената като влошава качеството й на живот.

Крайно тежкият вариант на протичането на синдрома (hyperemesis gravidarum) се наблюдава само при около 2 % от жените. Най-висок риск за него имат жените с многоплодна бременност, при износване на плод от женски пол и с подобно състояние при предишна бременност. Сред факторите на риска, които повишават риска за развитие на hyperemesis gravidarum е наличието на болест на движението или пристъпи на мигрена.

Синдромът на сутрешното гадене и повръщане може да стане причина за хоспитализиране през първото тримесечие и за стационарно наблюдение през целия период на бременността. Много жени предпочитат да не се лекуват, тъй като не са убедени в безопасността на това лечение. В някои случаи обаче тези симптоми могат да прогресират и да влошат прогнозата за бременността и бъдещето дете. Лечението на леките прояви на този синдром включва определени промени в начина на живот и диетата.

Най-новите препоръки за профилактика и лечение на синдрома на сутрешното гадене и повръщане са:
- жените, планиращи бременност, в периода на зачатие трябва да приемат поливитамини, намаляващи вероятността от появата на синдрома;
- при наличие на гадене и повръщане трябва да се приема витамин В6 или негови комбинации с антихистаминния препарат доксиламин.

Своевременното лечение намалява вероятността от развитие на hyperemesis gravidarum. Лечение с метилпреднизолон е допустимо само в крайни случаи, защото е съпроводено с риск за нарушения на плода.

Loading
дневен бюлетин

галерии