9 месеца

Бременните лесно се поддават на неоснователни страховеБременните лесно се поддават на неоснователни страхове

Зад тревогите на бременната жена рядко стои нещо наистина обезпокоително

Бременността е свързана с много страхове и тревоги. Почти всички бъдещи майки се вълнуват от редица въпроси: какво ще кажат на работа, ще ги разбере ли любимият човек, ще получат ли подкрепа от страна на родителите си и т.н.

Бременната жена, която си седи у дома, се откъсва почти напълно от активния живот, тя е лишена от нови впечатления и емоции, приятелките й разказват за своите нови преживявания, а тя няма с какво ново да се похвали и на всичкото отгоре и любимият, който преди е бил толкова грижовен, нещо е охладнял... Лекарите потвърждават, че 1/3 от всички бъдещи майки изпитват подобни чувства в очакване на раждането.

Някои от страховете са свързани с очакването на болката и усещането за собствената безпомощност. Психолозите съветват да се посещават специални курсове, които ще подготвят тялото и мислите за раждането на детето. Важна е груповата работа с психолога и физическите упражнения. От голямо значение е и общуването с други бременни жени.

Жените се страхуват и от неизвестността на бъдещето. Те се боят от промените, които ще настъпят с тяхното лице и фигура и се опасяват, че няма да бъдат толкова желани и обичани както преди.

Доста негативни емоции носи и страхът да не станат лоши майки. Той е засилен от разказите за трудностите при гледането на малкото дете.

Бременните се страхуват и от различните промени в семейството след появата на бебето – от материалните и жилищни трудности до промените в отношенията със съпруга и крах на кариерата. Психолозите определят страха от собствения външен вид и страхът пред бъдещето по-скоро като следродилна депресия. Нейните прояви са недоволство от тялото, мисли за собствената непълноценност като майка и т.н.

Научете са да вярвате на себе си и си изградете положителна нагласа за живота. Опитвайте се да се зареждате всеки ден с оптимизъм. Четете повече за бременността, общувайте с повече хора, старайте се да видите света в цялата му красота и мислете само за хубави неща.

Специалистите смятат, че появата на някакъв конкретен страх е нещо хубаво, защото той означава, че вече се е задействала психологичната защита и е започнал процесът на адаптация на организма на жената към новите жизнени условия.

Гинекологът изпраща бременните жени при различни специалисти. И ако терапевтите и офталмолозите не представляват никаква заплаха за тях, то прегледът при стоматолога се превръща в истинско изпитание. Нали не е известно как детето ще реагира на обезболяващите средства и на вибрацията на стоматологичните инструменти! Намерете си специалист, на когото имате пълно доверие.

Ако и това не ви помага да се справите с вълнението, вземете някакво слабо успокоително. Не забравяйте, че пломбите са безопасни, а съвременните средства, които се използват в анестезията дават добър резултат дори в малки дози и оказват минимално токсично въздействие на организма.

Спазвайте безупречна хигиена на цялата устна кухина, приемайте поливитаминни и минерални комплекси, яжте повече сирене и извара.

Много от страховете на бъдещата майка са от генетичен характер: често тя се тревожи за пълноценността на новороденото си дете, а това разваля настроението и става причина за появата на стрес. Усложненията в бременността започват обикновено през второто тримесечие, когато детето почва да се движи и майката усеща контакта с плода по нов начин. Именно тогава тя започва силно да се тревожи за състоянието на детето си.

При подобен проблем трябва да се настройвате позитивно. Всеки път, отивайки на преглед при гинеколога, си казвайте: отивам за да се убедя, че всичко е наред.

Ако проблемът...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии