9 месеца

Ако майките хапват месо, бебето ще е спокойноАко майките хапват месо, бебето ще е спокойно

Ключът е във витамин В12

Консумацията на червено месо през първия триместър от бременността повишава шанса бъдещата майка да роди спокойно бебе и така да си спести часове, прекарани над детското креватче в недоумение защо плаче новороденото.

Група холандски изследователи обясняват тези свои заключения с ефекта, който консумацията на храни, богати на витамин В12, оказва върху човешкото тяло. Според тях липсата или недостигът на този витамин са в състояние да предизвикат раждането на бебе, чиято нервна система не е напълно развита.

Става дума за това, че може да се наблюдава неправилно освобождаване на хормон, който играе особено важна роля по отношение на спокойствието на бебетата и на лесното им заспиване без плач.

Най-подходящи източници на витамин В12 са млечните продукти и рибата, както и червеното месо, което задължително трябва да присъства в менюто на бременната жена през първите три месеца от бременността. Освен че играе важна роля за развитието на отделните компоненти на нервната система на плода, витамин В12 в същото време предпазва бременната жена от деменция, от развитието на различни сърдечносъдови проблеми, както и от влошаване на репродуктивните й способности в бъдеще.

Резултатите от проучване с 3000 бременни жени, проведено от Службата по обществено здраве в Холандия, сочат, че бебетата, при които съдържанието на витамин В12 било най-ниско, плачели до осем пъти по-често в сравнение с тези бебета, които към третия месец имат достатъчно количество от въпросния витамин в организма си.

Недостигът на В12 в най-голяма степен засяга производството на миелин в тялото, обобщават изследователите, цитирани от Ройтерс. Става дума за обвивката на нервните клетки, която ги предпазва от раздразнителност. Именно поради това си свойство той е от съществено значение за спокойствието на новородените.

Loading
дневен бюлетин

галерии