психично здраве

С какво може да е опасно колекционерствотоС какво може да е опасно колекционерството

Колекционерите са предразположени към заболявания, поразяващи психиката, твърди испанско проучване, чиито резултати са публикувани на страниците на в. „Кориере села сера”. Според признати специалисти в областта на психическото здраве колекционерите в много по-голяма степен биват поразени от обсесивно-компулсивни разстройства, които се отразяват в различни форми. Едно от най-честите проявления на подобни психически отклонения е манията за пазаруване, твърди д-р Франсиска Лопес Торесияс.

Според думите й маркетинговите кампании са изградени въз основа на механизми, които по особено агресивен начин подтикват към колекциониране на определени неща дори хората, които никога не се проявявали интерес към подобни начинания. При тези, които са предразположени към подобни мании обаче, рискът от развитието на психическо заболяване е още по-голям, като в много случаи колекционирането е сред първите симптоми, които разкриват отключването на психическото заболяване.

С напредването на възрастта, допълват заключенията си испанските учени, при някои хора се развива и "синдромът на Диоген". Поразените от него хора буквално се откъсват от средата, в която живеят, ограничават контактите с околните до минимум и се затрупват с излишни предмети без за това да има някаква предпоставка и без смисъл в събирането.

Това е по-тежка форма на колекционерството, твърдят учените и допълват, че събирането на някакви предмети е мания на повече от 10% от населението на Земята.

Все пак в повечето случаи обаче колекционерството се ограничава единствено до хоби, което не възпрепятства нормалния ритъм на живот. Но, когато увлечението започне да се характеризира с педантичност и перфекционизъм, това е ясна индикация, че конкретният човек е предразположен към обсесивно-компулсивни разстройства.

Loading
дневен бюлетин

галерии