психично здраве

Оказва се и от ругатните има ползаОказва се и от ругатните има полза

Любопитен експеримент показва, че ругаенето действа като болкоуспокояващо

Ругатните действат болкоуспокояващо, гласят резултатите от проучване на немски изследователи от университета в Килс. Според изнесената от Дейли мейл информация, колкото по-цветущи и рядко използвани са ругатните, толкова по-благодатен е ефектът им по отношение на човешкото здраве. А за хората, които рядко прибягват до употребата на вулгарни думи и обиди, те са истинска благодат – в състояние са да елиминират стреса и напрежението, както и да заличат физическата болка.

По време на проучването си учените потърсили съдействието на над 70 доброволци, които за целите на експеримента били разделени на две групи в зависимост от това какъв е броят на ругатните, с които си служат ежедневно. В едната група били включени тези, които използват по-малко от 10 ругатни на ден, а в другата такива, които ежедневно „изстрелват” повече от 40 нецензурни думи и квалификации.

В началото на експеримента всеки един от участниците бил поканен да постави ръката си в съд с ледено студена вода и да я задържи там възможно най-дълго време. По време на задържането на ръката те трябвало да използват единствено думи и изрази с положително значение.

При повторно поставяне на ръката в ледената вода, доброволците трябвало да използват такива ругатни и псувни, каквито им дойдат на ума..

Било доказано, че второто потапяне във водата, когато участниците можели да използват всевъзможни обидни думи, продължило средно с 45 секунди по-дълго. Най-осезаема разлика била отбелязана при тези от доброволците, които в ежедневието си били тихи и смирени и рядко използвали обиди.
Така немските учени успели да потвърдят позитивния ефект, който псувните имат по отношение на човешкото здраве.

Loading
дневен бюлетин

галерии