психично здраве

Мозъкът на жените ги кара да мрънкатМозъкът на жените ги кара да мрънкат

Доказаха, че мрънкането е природно заложено на жените

Открити са научни доказателства за това, че склонността да мрънкат е дълбоко заложено в психиката на жените. Това е вродено състояние, към което те по природа са склонни, а не е прищявка, с която целят да изнервят допълнително мъжа до себе си.

До това заключение са стигнали група шведски изследователи, след като са отделили необходимите време и ресурси, за да докажат, че женският мозък реагира различно от мъжкия в това отношение.

Според проучване, цитирано от в. „Дейли телеграф”, изследователите са извели доказателства за това, че мозъкът на жените е предразположен към по-високи нива на тревожност, към по-честа смяна на настроенията и склонност към изпадането в депресивни състояния. Всички тези фактори се открояват още повече, ако жената спазва нискокалорийна диета и залага на повишената консумация на белтъчини.

Щрихът, че жените са в пъти по-предразположени към депресия в сравнение с мъжете, на пръв поглед не носи особено информация, свързана със склонността към мрънкане. Когато обаче стане дума, че, ако всеки десети мъж се лекува от депресия в световен мащаб и в същото време на терапия за елиминиране на депресията се подлага всяка четвърта жена, това разкрива, че мозъкът на жените функционира по абсолютно различен начин.

Основната разлика шведските учени извеждат при преработката на хормона на щастието – серотонин, от страна на мозъка на мъжете и на жените. Колкото по-високи са стойностите на въпросния хормон, толкова по-удовлетворен от живота се чувства човек, сънят му е по-спокоен и по-рядко огладнява. Именно поради това ефектът от голяма част от антидепресантите е насочен именно по посока на серотонина.

Към това трябва да се добави и значително по-високата емоционална наситеност на живота на жената в сравнение с тази на мъжа.

В резултат на всички тези фактори, с течение на времето жената постепенно загубва способността да регулира настроенията си, става по-взискателна или неангажирана към случващото се около нея. Така се стига до една постоянна неудовлетвореност, която се изразява под формата на мрънкане.

Loading
дневен бюлетин

галерии