психично здраве

Гневът разрушава не само психиката, но и физическото здравеГневът разрушава не само психиката, но и физическото здраве

Той води до агресивност, проблеми в семейството и различни заболявания

Чувството за постоянно раздразнение може да доведе не само до депресия, но и до развитието на рак и сърдечни заболявания. Хората, които често изпадат в състояние на силен гняв, се нуждаят от медицинска помощ, тъй като това състояние може да предизвика разпада на семейството или дори някакво престъпление. Но проблемът с гнева се игнорира от обществото, заявяват специалисти от Британския фонд за психично здраве.

Гневът е една от естествените човешки емоции и представлява реакция на неприятна ситуация. Той може да има различни форми: от леко раздразнение до ярост. Много хора умеят да се справят с негативните си емоции, понякога проявата на гняв носи дори облекчение. Но, ако изпитваме гняв и негодуване твърде дълго време и те станат причина за появата на агресивно поведение, това вече е доста сериозен проблем. Гневът може да причини вреда на личното здраве и благополучие или да стане причина за насилие.

В доклада на специалистите, озаглавен “Точка на кипене”, се отбелязва, че хроничното или интензивното раздразнение може да способства за развитието на сърдечносъдови заболявания, инсулт, рак, настинка, грип, да предизвика депресия и да разрушат личността, да доведе до злоупотреба с лекарства.

Гневът като никоя друга емоция разваля човешките взаимоотношения. 64% от анкетираните смятат, че като цяло хората са станали по-раздразнителни. Около 1/3 имат близък човек или член от семейството, който не умее да се справя с гнева си, а 28% са разтревожени от собствената си неспособност да се справят с тази емоция. Всеки пети е прекратил общуването или приятелството си с някого поради неговата раздразнителност.

Много хора разбират, че пристъпите на гняв могат да доведат до разпада на семейството или да повлияят на психичното здраве, но не всички сме наясно как да се преборим с този проблем още през първите етапи, когато с необмислената си постъпка все още не сме навредили на кариерата и семейните си отношения и не сме извършили някакво престъпление.

Трябва да имаме смелостта да си признаем, че гневът разрушава живота ни, и да потърсим помощ, смята Андрю Макалън, директор на Фондацията за психично здраве (Mental Health Foundation). Той добавя, че гневът трябва да се лекува, както се лекуват депресията, пристъпите на паника и различните фобии.

Изследователите са на мнение, че трябва да има специални образователни програми, които да информират хората как и къде могат да получат съответната помощ.

Способността да се контролират собствените състояния на раздразнение и гняв може да се развие. Психолозите съветват да си позволяваме да изпитваме тези негативни емоции. Но е особено важно да разберем истинската причина за своя гняв и да сме наясно какъв е източника на раздразнението ни.

Loading
дневен бюлетин

галерии