психично здраве

Депресията може да е и полезнаДепресията може да е и полезна

Колкото и неочаквано да звучи, депресията има и своите положителни страни

Депресията вече не е единствено повод за притеснения и опасения за здравословното състояние, съобщава британския вестник “Индипендънт”, позовавайки се на откритията на холандски психолози.

Според последните проучвания в областта на психическото здраве депресията има и редица положителни страни, които до този момент са били пренебрегвани от страна на специалистите, тъй като те са полагали много повече усилия, за да я премахнат, отколкото за да я изучат и разберат.

Сега обаче става ясно, че хората, които са страдали от депресия и които са надмогнали това състояние, много по-лесно се справят с трудностите в житейски план в бъдеще. Подобрението е налице както на психическо, така и на физическо ниво, защото веднъж превъзмогнали депресията, тези хора са изключили от живота си всички фактори и компоненти, които стоят в основата на хроничния стрес.

Важно напомняне от страна на холандските учени, достигнали до тези заключения, гласи, че нито един антидепресант не е в състояние да въздейства върху депресията, когато самият човек не е организирал живота си така, че това да е възможно.

„Не бива обаче схващането за положителните страни на депресията да се преекспонира”, продължава публикацията в “Индипендънт”, „тъй като не при всички хора тези ползи са налице. В голяма степен това дали конкретното психическо състояние ще заздрави или отслаби човек зависи от продължителността на депресията, от интензитета и формата й”.

Подкрепата от страна на семейството и близките психолозите определят като основа за успешното преодоляване на депресията и това да се възползваме от нейните позитиви.

Loading
дневен бюлетин

галерии