психично здраве

10-те най-деструктивни начина на поведение10-те най-деструктивни начина на поведение

Защо единственият надарен с интелект биологичен вид често се държи разрушително дори спрямо себе си

В сравнение с повечето животни, ние, хората, сме способни да демонстрираме поведение, което е деструктивно за нас самите. Лъжем, изневеряваме, крадем, променяме телата си, самоубиваме се, и, разбира се, убиваме. Науката може да ни помогне да разберем поне отчасти защо без съмнение интелигентен биологичен вид като човека може да се държи толкова противно, злобно, саморазрушително и вредно.

Лъжата

Никой не може да обясни със сигурност защо хората лъжат толкова много, но изследванията са установили, че това поведение е често срещано и обикновено е свързано с дълбоки психологически фактори.

„Лъжата е свързана със самооценката на човека”, твърди психологът Робърт Фелдман от Университета на Масачузетс. Когато хората смятат самооценката си за застрашена, те веднага започват да лъжат на по-високо ниво.

А да се лъже не е и лесно. Изследване показва, че лъжите отнемат 30% повече време от това да кажем истината. Любопитно откритие за това деструктивно човешко поведение е, че хората лъжат в работни имейли по-често, отколкото са го правели при старомодното писане на ръка. Съвсем друг е въпросът дали хората винаги наистина имат намерение да лъжат.

Животните също са способни да заблуждават, сочат резултатите от изследване, в което те били награждавани или наказвани в зависимост от поведението им.

Желанието за насилие

Насилието като деструктивно поведение може да се наблюдава в цялата човешка история. Това е довело някои изследователи до заключението, че имаме нужда от него, че то е в гените ни и стимулира центровете в мозъка за получаване на награда. Но, ако се върнем милион години назад, ще се убедим, че дребните хора са били по-миролюбиви от съвременните, въпреки че има знаци за канибализъм и сред най-ранните първобитни хора.

Изследване, публикувано в списание Psychopharmacology, заключава, че хората жадуват за насилие точно както жадуват за секс, храна или наркотици. Агресията е поведение, присъщо на всички гръбначни животни, и е от полза за запазването на важни ресурси - храна, територия, партньор. Механизмът за награждаване в мозъка се активира като отговор на агресивно събитие - допаминът също има роля в този тип деструктивно човешко поведение.

Много учени вярват, че насилието при хората е еволюирала тенденция, помогнала им за оцеляването. Това при кои видове ще се прояви агресивното поведение зависи от специфичната околна среда, социални, репродуктивни и исторически обстоятелства. „Хората със сигурност се класират сред най-склонните към насилие видове”, потвърждава биологът Дейвид Кариър от Университета в Юта.

Кражбата

Кражбата може да се мотивира от нуждата. Но за клептоманите може да се мотивира от чистата тръпка от този акт. Едно изследване, проведено с 43000 души, открило, че 11% от тях са крали нещо от магазин поне веднъж в живота си.

Кражбата като деструктивно поведение може би е в гените ни – в крайна сметка дори маймуните го правят. Някои видове маймуни използват аларми, за да предупреждават себеподобните си за наближаващи хищници. Но понякога те пускат фалшиви аларми, след което крадат храната на тези, които са избягали.

Измамата

За хората измамата е много пленително поведение. Дори повечето хора да твърдят, че честността е добродетел, почти всеки един на пет американци смята, че да мамиш таксиметровите шофьори е морално приемливо или не е изобщо морален въпрос. Около 10% смятат същото за изневярата на партньора.

Изневярата е станала широко разпространена покрай примера на известни личности и политици. Това деструктивно поведение има лесно обяснение, твърдят експертите: мъжете...

Loading
дневен бюлетин

галерии