лекарите мълчат

За преждевременното стареенето немалко допринасят и лекарстватаЗа преждевременното стареенето немалко допринасят и лекарствата

Най-често предписваните антидепресанти повишават риска от падане, фрактура и удар

Много от проблемите, асоциирани със стареенето – падането, нестабилността и повишения риск от удар – са пряко последствие от приемането на различни предписани лекарства А вече доказано след виновниците са и антидепресантите, които действат като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (още наричани SSRI).

Тези антидепресанти, сред които е и много популярният прозак, често се предписват на по-възрастните хора, за да им помогнат да се справят с депресивните състояния. Но според едно ново изследване, публикувано в British Medical Journal, тези лекарства са най-честа причина за възникване на симптомите, които често се отдават на процеса на стареенето. Учените от университета в Нотингам, Великобритания са установили, че лекарствата съкращават живота, защото повишават риска от удар, падане или фрактура, предизвикват епилептични припадъци и хипонатриемия (високо ниво на сол в кръвта).

Изследователите стигнали до тези изводи, след като анализирали здравните картони на над 60 хиляди пациента на възраст над 65 години, на които скоро била поставена диагноза депресия. На 89% от тях били предписани антидепресанти, 57% от които били SSRI.

Антидепресантите, които най-често предизвикали нежеланите симптоми, били тразодон, миртазапин и венлафаксин. Рисковете от приемането им били най-високи през първите 28 дни. Също така рискови били и 28-те дни след приключването на лечението с тези медикаменти.

Loading
дневен бюлетин

галерии