лекарите мълчат

Опасностите от ибупрофенаОпасностите от ибупрофена

Макар и ефективен срещу болка и висока температура, ибупрофенът може да има опасни странични ефекти

Ибупрофенът е широко продавано без рецепта лекарство за облекчаване на болка и срещу висока температура, което се използва от милиони хора по цял свят. Изненадващо или не, но хората, които взимат този аналгетик, не са запознати с потенциалните рискове за здравето, на които той ни излага. Защото продължителната употреба на ибупрофен може да доведе до сериозни животозастрашаващи заболявания. Затова най-малкото, което можем да направим, е внимателно да прочетем листовката на продукта преди да започнем да го ползваме.

Ибупрофенът е от голямата и широко използвана група на нестероидните противовъзпалителни лекарства. Медикаменти, съдържащи ибупрофен, се произвеждат от много фармацевтични фирми и се продават под различни търговски имена. Съставките му помагат за понижаване на температурата и болката, но е много важно да се знае, че лекарството е предназначено за краткосрочна употреба!

Нестероидните противовъзпалителни лекарства обикновено се предписват от лекарите за облекчаване на болка, сваляне на температура, дискомфорт при хората с артрит. По-възрастните са изложени на особено голям риск от усложнения при приема на ибупрофен продължително време. Тези усложнения могат да възникнат и при по-млади хора, особено ако приемат лекарството продължително време всеки ден. Има документирани случаи за възникнали животозастрашаващи заболявания и при пациенти, които приемат ибупрофен с прекъсвания.

Ето и описание на потенциалните странични ефекти, за които повечето хора не предполагат:

Бъбречна недостатъчност

Ежедневното приемане на ибупрофен в продължение на няколко години може да доведе до перманентна бъбречна недостатъчност. Статистиките сочат, че 4 на всеки 100 хиляди души развиват това усложнение. Жените над 30 годишна възраст са особено изложени на този риск.

Острата бъбречна недостатъчност може да възникне при хора, които вече имат до известна степен заболяване на бъбреците. Напредналата възраст и засилената консумация на алкохол в комбинация с приемането на ибупрофен също могат да доведат до бъбречна недостатъчност.

Гастроинтестинално кървене

Дългосрочното ежедневно приемане на ибупрофен може да причини и гастроинтестинално кървене. Това е животозастрашаващо състояние, ако не се лекува в начален стадий. Знаците и симптомите за него са повръщане на кръв и черни смолисти изпражнения. Ако човекът е пушач или приема големи количества алкохол, рискът от този страничен ефект е по-голям.

Кожни реакции

Дългосрочният прием на ибупрофен може да доведе и до много неблагоприятни ефекти върху кожата. Възможно е да се появят язви, мехури и лезии най-вече по устните и устата. По цялото тяло кожата може да стане суха, сърбяща и белеща се. Може да изгуби еластичността си и да придобие увиснал вид.

Сърдечна недостатъчност и удар

Ако вече сме претърпели сърдечна недостатъчност, не е добре да приемаме ибупрофен в големи дози или в продължение на дългосрочен период от време. В противен случай рискът за сърдечни усложнения се покачва драстично.

Високо кръвно налягане

Ибупрофенът може да доведе за кратко време до високо кръвно налягане. Затова не бива да се използва от хора, които имат страдат от хипертония или сърдечни заболявания.

Спонтанен аборт

Едно скорошно изследване е установило, че бременните, които приемат ибупрофен, са с 2 пъти по-голям риск от спонтанен аборт. Въпреки предупрежденията на опаковките, много жени продължават да приемат ибупрофен за облекчаване...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии