лекарите мълчат

Лекарствата: заради бързия ефект понякога забравяме за възможните вредиЛекарствата: заради бързия ефект понякога забравяме за възможните вреди

Тялото ни има имунен механизъм, който му позволява да се бори с вредните микроорганизми в околната среда. В много случаи обаче имунната система не е достатъчна за запазването на здравето ни и се налага намесата на външна помощ под формата на лекарства.

Тези лекарства, въпреки че осигуряват облекчение веднага, понякога могат да се окажат опасни в дългосрочен план. Не само тялото, но и мозъкът значително се повлиява от медикаментите. А той регулира всяко едно наше действие. Мозъкът бързо възприема новите неща и постоянно се променя.

Мозъкът се контролира изцяло от невроните. Те определят връзките в него. Например, когато се чувстваме щастливи, центърът на наградите в мозъка се активира от тези неврони. Всяко лекарство или каквато и да е външно приета добавка има директно влияние върху мозъка и процесите, които протичат в него.

От всички видове лечения алопатията (т.е. „класическият” метод за лечение) е предпочитаното от най-много хора - защото е може би най-бързодействащият метод към момента. Въпреки че с лекарствата получаваме моментално облекчение например от болката, тези медикаменти имат много странични ефекти. Но те са забележими едва в дългосрочен план.

На всяко лекарство средно му трябват 15-20 минути, за да подейства, но всеки медикамент има различни странични ефекти. Някои лекарства, съдържащи сяра, могат да доведат до тежки алергични реакции в тялото. „Парацетамолите” са друг клас лекарства, които могат да са особено опасни в дългосрочен план. Те имат много лош ефект върху черния дроб и увреждат бъбреците.

Но без съмнение антибиотиците са най-опасните от всички лекарства. Това е клас от съставки, които възпрепятстват растежа на бактерии и гъбички в тялото, независимо полезни или вредни. Най-тежкият ефект от антибиотиците е отслабването на имунната система в дългосрочен план.

В следствие на редовен прием на тези лекарства е възможно бактериите да станат резистентни към тях. Това е в състояние да доведе до сериозни последствия като например, че с течение на времето инфекциите трябва да се лекуват с все по-силни антибиотици. Затова антибиотичните лекарства трябва да се приемат единствено по лекарско предписание и по точно предписаната схема.

Хората, които искат да избегнат изброените негативни ефекти, обикновено определят хомеопатичните и аюрведичните лекарства като най-добрата алтернатива. Още повече, че при някои заболявания като лека кашлица и настинка можем да се лекуваме и с домашни средства и методи. Но най-важното е да запазим имунната си система силна, за да може да се бори с повечето заболявания без да е необходимо приемането на лекарства.

Loading
дневен бюлетин

галерии