лекарите мълчат

Ежегодната мамография само вреди на жените под 50Ежегодната мамография само вреди на жените под 50

Ранната диагностика остава най-добрия метод, но понякога се получава обратен ефект

Редовната мамография при жените под 50 години не допринася за намаляване на риска и смъртността от рак на гърдата. Това сочат данните от лондонския Институт за изследване на рака, публикувани в научното списание The Lancet. Според изнесената статистика, ежегодното изследване на жените на възраст от 40 до 50 години спасява само 4 живота от 1000.

Този нисък резултат поставя под съмнение необходимостта от ежегодно провеждане на мамография, като се има предвид рентгеновото облъчване, на което са подложени тези жени (самото то може да стане фактор за развитието на рака!). Освен това, мамографията не е 100% точен метод и може да се стигне до погрешно поставяне на диагноза за рак на гърдата.

Лекарите от лондонския институт са изследвали влиянието на мамаграфията в продължение на 11 години. Компютър произволно е избрал 900 доброволки сред 160 000 жени. Участничките са били разделени на две групи: в първата изследването е започнало да се прави на 40 години, а в контролната група - на 50 и повече години.

Д-р Сю Мосс, ръководител на изследването заявява, че при жените на възраст от 40 до 48 години не се наблюдава съществено намаляване на смъртността от рак на гърдата.

При 23% от 40 годишните жени, редовно провеждащи мамография, еднократно е било установено погрешно диагностициране на рак на гърдата, докато за контралната група този процент е 12.

Ракът на гърдата е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените. Най-често той се среща при жени над 50-годишна възраст. Според данните от Световната здравна организация през 2006 г. тази диагноза е била поставена на 1,2 млн. жени по целия свят.

Единственият надежден начин за борба с рака на гърдата се смята ранната диагностика. Затова и лекарите препоръчват на жените над 40 години ежегодно да правят рентгеново изследване на млечните жлези. В някои страни то е дори задължително за жените над тази възраст.

Loading
дневен бюлетин

галерии