лекарите мълчат

Едно лекарство често води до другоЕдно лекарство често води до друго

Комбинирането на две лекарства може да увреди червата, показва изследване

Щом веднъж започнем да приемаме едно лекарство, бързо ще имаме нужда от друго - това явление може да бъде наречено хлъзгавото нанадолнище на фармацията. Изследователи са описали този познат модел с обзорен преглед на профила на средностатистическия болен от артрит, който приема нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), след това започва да взима и инхибитори на протонната помпа, за да спре увредите, които първите лекарства са нанесли на стомаха – а комбинацията от двете уврежда тънкото черво... за което е необходимо друго лекарство.

Новото изследване е първото, което признава, че комбинирането на две лекарства може да увреди тънкото черво у човека – а това е далеч по-сериозен за разрешаване проблем от каквито и да е увреди, които нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да нанесат на дебелото черво, пише изданието Gastroenterology.

Комбинацията е типична за хората, страдащи от артрит – те приемат нестероидно противовъзпалително лекарство, като например аспирин, за да ограничат възпалението и да контролират болките в ставите. Но, тъй като пациентите знаят и че това лекарство може да доведе до стомашно кървене и язви, взимат и инхибитори на протонната помпа - за да намалят стомашните киселини, а съответно и рисковете от аспирина.

Но химическият коктейл от двете лекарства уврежда тънкото черво, което предполага намесата на трето. Изследователите смятат, че възможно решение на проблема без употреба на лекарства могат да са пробиотиците.

Loading
дневен бюлетин

галерии