лекарите мълчат

Антидепресантите могат да удвоят риска от нова депресивна атакаАнтидепресантите могат да удвоят риска от нова депресивна атака

Лекарствата при депресия пречат на саморегулацията на мозъка

Хората, които приемат антидепресанти, е много по-вероятно да претърпят нова депресивна атака в сравнение с тези, които решат да се справят с депресията по нелекарствен метод.

Взимането на лекарства почти удвоява риска от повтаряне на кризата, твърдят изследователите от канадския университет „Макмастър” след обобщаването на множество изследвания, проследили ефективността на антидепресантите и плацебо веществата върху групи лица със силна депресия.

Според обобщените данни, обявени в списанието Frontiers in Psychology, вероятността депресираните хора, които не приемали лекарства или на които било давано плацебо, да преживеят нова депресивна атака в бъдеще е 25%, докато при тези, които приемат антидепресанти, рискът е 42%.

Изследователите вярват, че лекарствата възпрепятстват саморегулацията на мозъка при справянето с депресията и, когато лечението приключи, това се отразява като свръхкомпенсация много често под формата на нова депресивна атака.

Депресията може да е естествен и полезен процес, когато мозъкът се опитва да се справи със стреса или загубата, заключават канадските учени.

Loading
дневен бюлетин

галерии