лекарите мълчат

4 промени в начина на живот, които намаляват наполовина риска от Алцхаймер4 промени в начина на живот, които намаляват наполовина риска от Алцхаймер

Основните рискови фактори са под наш контрол

Можете да промените четири неща в живота си още днес и така да намалите наполовина риска от болестта на Алцхаймер на по-късна възраст, твърди статия в престижното издание Lancet Neurology.

Изследователите са отбелязали кръг от рискови фактори, които определят дали някой ще развие болестта на Алцхаймер. За част от тях няма какво да направите, но има четири неща, които можете да промените още сега, за да намалите собствения си риск.

1. Пушенето: Това е един от основните фактори за появата и развитието на Алцхаймер, но пък спада в графата на тези неща, които можете да промените.

2. Липсата на физическа активност: Това е следващия сериозен рисков фактор след пушенето. Започнете да се движите повече – дори обикновената разходка в продължение на половин час дневно ще ви се отрази добре.

3. Високото кръвно налягане: Хипертонията е друга причина за повишен риск от Алцхаймер, която е пряко свързана с предишните две. Освен спирането на цигарите и повече физически натоварвания, е добре да започнете и да се храните здравословно – най-вече с непреработени храни.

4. Затлъстяването: Наднорменото тегло е четвъртият основен рисков фактор, над който имате някакъв контрол. Ако бъдат изпълнени първите три препоръки от списъка би трябвало това да ви помогне по естествен начин и да отслабнете.

Тези фактори причиняват около 51% от всички случаи на Алцхаймер, твърдят изследователите, така че, ако промените начина си на живот съобразно тези четири съвета, това ще намали наполовина риска от заболяването.

Loading
дневен бюлетин

галерии