лекарите мълчат

10-те най-опасни химикали, срещани в козметиката10-те най-опасни химикали, срещани в козметиката

Някои съставки в козметичните продукти могат да доведат до тежки заболявания

Цялата козметична индустрия непрекъснато търси специално внимание от страна на купувачите. Неслучайно всички типове медии са пълни с реклами на козметични продукти. Но знаем ли всъщност какво точно се съдържа в тях!? И защо рекламите на лекарствата, че дори и на хранителните добавки, подлежат на допълнителен контрол, а тези на козметиката – не.

Това като че поне отчасти обяснява факта, че има изобилие от предупреждаващи сигнали и резултати от изследвания, показващи, че в някои козметични продукти се използват най-нови и опасни химикали и замърсители. Например наскоро излезе предупреждение да внимаваме с гримовете, които съдържат синтетични оцветяващи съставки, емулгатори, олово, кополимери, триклозан и „урея като консервиращо средство”, както и формалдехид и нефт.

Без подходяща регулация, особено що се отнася до тестване как химикалите реагират един на друг, индустрията се превръща в истински проблем за жените, а и за мъжете. Някои червила са пълни с олово. Ако смятате, че това няма значение, защото е само върху кожата, помислете пак. Дезодорантите и шампоаните също трябва да бъдат включени в „уравнението”.

Синтетичните оцветители се означават като D&C или FD&C, но дори и да са регулирани от козметичната индустрия, те все още се добиват най-вече от катран от каменни въглища, който, инжектиран на лабораторни животни, причинява рак. Много одобрени преди оцветители вече са забранени по целия свят заради канцерогенните си свойства.

Дибутил фталат (DBP), химикалът, който осигурява бляскавия, гладък и лакиран вид, е забранен в Европа, защото представлява заплаха за нервната система дори само да вдишаме изпаренията му. Жените, които прекарват часове в козметичните салони, често се чувстват замаяни на излизане поради тази съставка в съвременната козметика. Бременните трябва да са особено предпазливи. Дългосрочните ефекти от този химикал включват увреда на зародишното развитие и деформация на мъжките репродуктивни органи. Това е единственият от изброените по-долу химикали, забранени за употреба в козметични продукти в ЕС.

Триклозанът е основна съставка в много козметични продукти, дори в пастите за зъби, защото се предполага, че убива бактериите. Този химикал първоначално е създаден като почистващо средство за хирурзите преди операция, а не за мазане около очите и четкане на зъбите и венците, но някак е било одобрено за масова употреба.

Ето още две други съставки, които средностатистическият човек не може да произнесе - диетаноламин и триетаноламин, по-често разпознавани като DEA и TEA и често използвани в емулгиращите продукти. Ако комбинираме двата химикала и сме учени, ще станем свидетели как лабораторните плъхове умират от ракови тумори. „Експертите” в козметичната индустрия ни препоръчват да ги използваме само в малки дози, но как ще коментират натрупващия се с времето ефект от употребата на перилни препарати с тази съставка?

Много синтетични лакове за нокти, червила, слънцезащитни кремове и избелващи пасти за зъби съдържат олово и други подобни химикали. Титаниев диоксид се използва в различни мазила и дори в мехлемите за бебета. Някои метали се използват за оцветяване, а определени видове гланцове за устни дори съдържат алуминиеви съставки. Неизвестният химикал D&C Red 6 може да съдържа живак и арсен освен олово. Цинковият оксид пък се използва масово в овлажнители, които запушват порите и им пречат да дишат правилно.

Вазелинът е основно съставен от нефт и е често използвана съставка в овлажнителите. Той формира мазен слой върху кожата, който блокира изпаряването...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии