хигиена и превенция

За здрава и красива кожа през зиматаЗа здрава и красива кожа през зимата

Студ и изсушаване: това са най-големите врагове на кожата ни през зимните месеци

Освен ако не живеете в рая на тропиците, всяка зима студеното и сухо време в комбинация с ледения вятър поставят на изпитание кожата ви. Със сигурност! Разбира се, това не означава, че трябва непременно да страдате от суха и напукана кожа. Защото искаме да ви дадем истински „оръжия”, които да са ви подръка срещу лошото време всяка зима.

Като започнем от обикновеното изсушаване и напукване на кожата, през екземата и псориазиса до себорейния дерматит, буквално всички заболявания на кожата се влошават зимата заради ниската влажност, студения въздух и ветровитото време.

Експертите предупреждават, че се развива порочен кръг. Сухият въздух изтегля влажността от кожата, тя започва да се лющи, напуква и по-бързо отпада. Тази повишена загуба на кожни клетки води до повишени загуби също и на вода и мазнини в кожата. А резултатът е още по-суха кожа. Освен това, горещият и сух въздух в отоплените помещения значително засилва процеса.

Несъмнено ви е правило впечатление колко мека и нежна става кожата ви по време на почивки на дестинации с топъл тропически климат. Това се дължи на влажността на атмосферния въздух – тя запазва естествено произведените от кожата масла, кожните клетки остават меки, не отпадат така бързо и тези масла не се губят.

За хората, които имат подлежащо кожно заболяване (например екзема, псориазис, розацеа или пърхот), атмосферните условия през зимата могат да направят неприятния проблем дори по-неприятен. Но много от стратегиите за справяне с тези проблеми биха били от полза и на всички останали хора дори и без кожно заболяване, тъй като и тяхната кожа страда през зимата.

Решение за проблемите с кожата

Екземата представлява повишена чувствителност на кожата като цяло, проявяваща се с обрив. На хората, страдащи от екзема не се препоръчва да носят дрехи от вълнени или изкуствени материи директно върху кожата. Тези материи могат да предизвикат допълнително раздразнение на кожата поради силното им триене с нея. За да се предпазим от студения вятър трябва да сме топло облечени, но е добре да избираме памучни дрехи под вълнените и така да избегнем ненужно протъркване на кожата.

При псориазис кожните клетки се размножават с по-бърз темп от нормалното, при което се образуват дебели плаки. По време на зимния сезон въздухът е по-сух и за кожата е по-трудно да запази влажността си и се появяват миниатюрни пукнатини по повърхността й. За да предпазите кожата си от изсушаване, използвайте овлажняващ крем или лосион и внимавайте колко често си взимате душ.

Учените са установили, че през зимните месеци се къпем по-често и предпочитаме по-гореща вода. Повечето хора, а това важи с особена сила за по-възрастните, трябва да се къпят не по-често от веднъж на седмицата. Те, разбира се, могат да поддържат лична хигиена, като се мият колкото често желаят, но използвайки мивката.

Експертите са единодушни и за сапуна – нанасяйте го само в зоните, където се изпотявате. Когато вземате душ водата не бива да е гореща, по-добре да е топла, а гъбата за тяло може да окаже твърде абразивно влияние на кожата ви и затова не я използвайте много често.

Хората, страдащи от псориазис, следва да бъдат особено внимателни по отношение на стрептококовите инфекции през зимата, тъй като тези инфекции тежко влошават протичането на заболяването. Затова ако разберете за наличие на засегнати от стрептококи в детската градина, училището на детето ви или в друг подобен колектив, обърнете внимание дали вие самите нямате симптоми. Ако се съмнявате...
  • 1
  • 2
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии