хигиена и превенция

За да се предпазим от ракЗа да се предпазим от рак

Отказът от някои вредни навици наистина драстично намалява риска от рак

40% от случаите на всички видове рак могат да се предотвратят с помощта на позитивни промени в начина на живот, показват резултатите от наскоро проведено във Великобритания изследване. Пушенето, нездравословната храна, алкохолът и наднорменото тегло са причина за повече от 100 хиляди злокачествени тумора всяка година само във Великобритания. Тази цифра представлява 1/3 от всички предотвратими случаи на рак.

Числото нараства до 134 хиляди, когато се вземат предвид всичките 14 най-големи рискови фактори за рак, включително излагането на слънце, професионалните рискове, инфекциите и хормоналната терапия.

Очаква се новото изследване върху рака да подложи на още по-голям натиск официалните власти - за да се опитват да контролират тютюнопушенето, затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол и използването на солариуми. Засега управляващите навсякъде разчитат на доброволни споразумения със засегнатите индустрии, които разбираемо се опитват да отстояват своите собствени интереси.

„Тези съвършено нови открития са призив към правителството да вземе по-сериозни мерки за общественото здраве. Увеличаващото се разпространение на предотвратими случаи на рак показва, че досегашният подход с доброволните споразумения с индустрията не са достатъчни за подтикването на хората към по-здравословно поведение и трябва да бъде заменен с по-директен подход със законодателни мерки, които включват увеличаването на цената и ограничаването на достъпността на алкохола”, цитира вестник „Индипендънт” президентът на Кралския колеж на лекарите сър Ричард Томпсън.

„Ако можехме да предотвратяваме по 134 хиляди случая на рак всяка година, това би довело до огромни суми спестени средства, които могат да се насочат в други сфери на здравеопазването”, твърди Харпал Кумар, изпълнителен директор на Cancer Research UK.

Най-разпространените видове рак във Великобритания, а и света, са ракът на гърдата при жените и ракът на простата при мъжете, последвани от белодробния рак и рака на червата и при двата пола. Ракът на простатата е един от малкото видове рак, за които няма доказателства за наличието на предотвратими случаи.

Изследването потвърждава и един вече добре известен факт - че тютюнът е най-големият виновник за развитието на заболяването – той е отговорен за 1 от 5 случаи на рак всяка година. Пушенето е причинител на 9 от всеки 10 случаи на белодробен рак, но повишава също така риска от рак на черния дроб – дори повече от алкохола.

Пропускането на препоръчителните 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден води до неочаквано голям брой случаи на рак ежегодно – 20 хиляди само във Великобритания, най-вече тумори на устата, гърлото и хранопровода.

Ракът на кожата, един от най-бързо разрастващите се видове меланома, е почти изцяло предотвратим, ако избягваме солариумите и прекаленото излагане на слънце. Излагането на опасни химикали като азбест и пестициди, както и нощните смени, оказва се, са по-опасни за мъжете - 2/3 от случаите са именно сред тях.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието British Journal of Cancer.

Loading
дневен бюлетин

галерии