хигиена и превенция

Внимание: брадавици!Внимание: брадавици!

Какво трябва да знаем за появата, лечението на брадавиците и как да се предпазваме от тях

Брадавиците са малки, обикновено безболезнени израстъци по кожата, причинени от вирус, наречен HPV – човешки папиломавирус. Повечето от тях, но не всички, са като цяло безобидни.

Брадавиците могат да са загрозяващи и притесняващи. Понякога те сърбят или болят (особено когато са по ходилата). Някои брадавици се разпространяват чрез сексуалните контакти.

Причини за появата на брадавици

Всички брадавици могат да се разпространят от една част на тялото към друга. Могат да се разпространяват и от един човек на друг, но това е рядко срещано. Ако не ни харесва как изглеждат или ако са болезнени, брадавиците могат да се лекуват.

Симптоми

Типичната брадавица е повдигнато кръгло или овално образувание върху кожата с груба повърхност. Тя може да е по-светла, по-тъмна или черна (това се случва рядко) в сравнение с цвета на останалата кожа. Някои брадавици имат гладка повърхност. Също така някои причиняват болка, а други – не.

Различните видове брадавици включват:

- Обикновени брадавици: Този вид брадавици обикновено се появяват по ръцете, но могат да се проявят и по друга част на тялото. Обикновено не са болезнени, освен ако постоянно не ги търкаме и чешем.
- Плоски брадавици: Те обикновено излизат по лицето и челото. Често се срещат при децата, по-рядко при тийнейджърите, а при възрастните появата е още по-необичайна.
- Генитални брадавици (кондиломи): Гениталните или още наричани венерически брадавици се появяват в областта на гениталиите – по пубиса и зоната между бедрата, но е възможно да се появят и вътре във вагината и ануса.
- Плантарни брадавици: Те се намират по петите на стъпалата и могат да бъдат много болезнени. Често причиняват трудности при вървене или тичане.
- Брадавици по ноктите: Те се появяват под и около ноктите на ръцете и краката.

Тестове и изследвания

Лекарят или медицинската сестра обикновено могат да диагностицират брадавиците само като погледнат кожата ни. Може да се направи и биопсия, за да се потвърди, че това не е друг тип образувание, включително рак на кожата.

Лечението на брадавици

В никакъв случай не трябва да се опитваме да премахваме сами брадавиците като ги горим, режем, пукаме или третираме по някакъв друг начин.

Има достъпни лекарства без рецепта, които премахват брадавици, но тези лекарства не бива да се използват за лечение на брадавици по лицето или гениталиите. Брадавиците в тези две зони трябва да се лекуват само от лекар или медицинска сестра.

• Първо с помощта на пила за нокти можем да изпилим брадавицата, докато кожата ни е още мокра – например след баня. Това помага за премахването на мъртвата тъкан. След това обаче не трябва да използваме същата пила върху ноктите си.

• Втората стъпка е да нанесем лекарството върху брадавицата. Това се прави ежедневно в продължение на седмици или месеци. Трябва да спазваме инструкциите върху етикета на лекарството.

• След като сме намазали брадавицата, я запечатваме с лепенка, за да се предпазим от разпространяване.

Другите методи на лечение на брадавиците зависи от вида им.

За плантарните брадавици има специални стелки, които помагат за облекчаването на болката по ходилата. Можем да си ги купим от аптеките без рецепта. Важно е да носим чорапи, свободни обувки и да избягваме високите токчета.

Може да се наложи подрязване на загрубялата кожа или мазолите, които са се формирали върху брадавиците по стъпалата или около ноктите.

Ако брадавиците не изчезват въпреки взетите мерки, е най-добре ад се потърси помощ от лекар, който ще ни препоръча да опитаме някой от следните методи за лечение:

- по-силно...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии