хигиена и превенция

Витамини за добра паметВитамини за добра памет

Някои витамини и минерали помагат за бодър ум и услужлива памет

Човешкото тяло е програмирано да функционира оптимално при много точен баланс на веществата в него. Например когато организмът ни изпитва недостиг на витамини от група В, това директно се отразява на паметта. Именно затова е необходимо да си набавяме комплекс от тези витамини всеки ден.

От особено значение за пълноценното функциониране на мозъка и в частност за способността му да съхранява информация е витамин В12. За съжаление, с напредване на възрастта човешкото тяло постепенно губи способността да абсорбира нужните количества от този витамин. Според редица изследвания близо 1/5 от хората на 60-годишна възраст не са в състояние да усвояват достатъчно В12. В подобни случаи е най-добре да се наблегне на консумацията на зърнени храни и месо, които са сред основните източници на този витамин.

Витамин С и витамин Е: На следващо място, когато става дума за добра памет, няма как да не споменем витамините С и Е. От тях зависи правилното осъществяване на не една или две функции в организма, като едновременно с това допринасят и за поддържането на добра памет.

В голяма степен тези свойства се дължат на обстоятелството, че витамините С и Е са мощни антиоксиданти, които неутрализират вредните свободни радикали в организма и възпрепятстват образуването на нови като забавят окисляването на липидите.

Магнезий: Магнезият не случайно мнозина специалисти определят като „една от формулите на успеха” - от него в значителна степен зависи какво ще запомни човек, докато чете или учи. Освен че е от съществено значение за обмяната на веществата в тялото, магнезият има решаваща роля и за добрата памет.

Редица изследвания обвързват влошената памет при много възрастни хора именно с дефицит на магнезий в организма.

Loading
дневен бюлетин

галерии