хигиена и превенция

Витамини и добавки за очитеВитамини и добавки за очите

Кои са полезните за здравето на очите витамини и минерали и какви са препоръчителните им количества

Заболяванията на очите като макулната дегенерация например могат да доведат до сериозни увреди и загуба на зрението. Много от очните състояния не са лечими, затова превенцията е най-доброто средство за запазването на доброто зрение.

Определени хранителни вещества предпазват очите от заболявания или облекчават симптомите на други. Ако познаваме витамините и другите, полезни за очите хранителни вещества, това ще ни помогне да определим какви добавки е най-добре да приемаме, за да запазим доброто си зрение.

Витамини и минерали

Препоръчителните дневни дози за поддържането здравето на очите са 25000 IU витамин А, 500 мг витамин С, 400 IU витамин Е и 80 мг цинк. Високите дози могат да доведат до дефицит на мед, затова се препоръчва и приемът на 2 мг мед дневно.

Омега-3

Омега-3 мастните киселини подпомагат растежа и развитието и могат да помогнат за предпазването от макулна дегенерация и раздразнение и дискомфорт в очите, причинени от синдрома на сухото око. Тялото ни не може да произвежда омега-3 мастни киселини – също както и витамин С. Затова трябва да ги приемаме с храната или като хранителни добавки.

Храните, които съдържат най-много омега-3 ненаситени мастни киселини са по-мазните видове морски риби като скумрия, риба тон и сьомга, както и орехите и лененото семе. Приемът на капсули рибено или ленено масло също ще ни осигури достатъчно дневно количество от тези полезни за очите вещества.

Лутеин

Лутеинът е пигмент, намиращ се в много от плодовете и зеленчуците с ярки цветове. Антиоксидантните свойства на лутеина помагат за забавянето растежа на катарактите и предпазват от макулна дегенерация. Според изследване, проведено в Университета „Харвард” приемът на 6 мг лутеин е в състояние значително да понижи риска от макулна дегенерация.

Няколко важни бележки

Много от комбинираните хранителни добавки за очите съдържат препоръчителните дневни дози от посочените витамини и минерали, както и лутеин. Преди да изберем продукт за ежедневна употреба, е добре да прочетем етикета и да сравним каква част от препоръчителните количества от различните вещества покрива.

Препоръчително е да обсъдим избора на хранителни добавки и с лекаря си, за да може той да ни определи доза, която е подходяща за индивидуалните ни нужди и която няма да попречи на усвояването на някое от другите лекарства, които може би приемаме.

Loading
дневен бюлетин

галерии