хигиена и превенция

Витамин В12: значение и хранителни източнициВитамин В12: значение и хранителни източници

Дефицитът на витамин В12 предизвиква симптоми на анемия и липса на енергия

Витамин В12 (или кобаламин) е витамин еднакво важен и за двата пола. Той следва да е неотменима част от всекидневната ни диета, защото отговаря на първо за поддържането на необходимото ниво енергия в организма. В12 е необходим за разграждането на храната, която ядем – въглехидрати, протеини, захари и мазнини, и преобразуването им в енергията, от която тялото се нуждае.

Дефицитът на витамин В12 е опасен за здравето. Затова по-долу са посочени най-добрите хранителни източници, от които да си го набавим, както и информация за знаците и симптомите при недостига му в организма.

Витамин В12 най-често изпълнява функциите си едновременно с фолиевата киселина - за да произвежда червени кръвни телца. Те пренасят кислорода до всички части на тялото.

В12 е важен и за метаболизма. Черният дроб, благодарение на витамин В12 и т.нар. вътрешен фактор (intrinsic factor) - белтъчно съединение, което се секретира от стомашната лигавица, помага да превръщаме храната в енергия.

Витамин В12 участва и в производството на миелин - тъканна обвивка около нервните клетки, която предпазва невроните от увреда и им помага да функционират ефикасно.

В12 е важен и за генетичната репродукция, тъй като е градивна единица на ДНК, която позволява на клетките да се възпроизвеждат в тялото.

Състояния, които могат да доведат до дефицит на витамин В12:

- липса на витамин В12 в диетата;
- вегански тип хранене;
- болест на Крон;
- язвен колит;
- целиакия;
- прекомерен прием на алкохол;
- бременност;
- нисък прием на В12 през първата година от живота на бебето;
- тежък менструален цикъл.

Знаци и симптоми на дефицита на витамин В12:

- изтощение;
- липса на апетит;
- бледа кожа;
- диария или констипация;
- недостиг на въздух при правене на упражнения;
- загуба на концентрация;
- депресия;
- изтръпване на ръцете или краката;
- подут език;
- кървящи венци;
- трудност при поддържане на равновесие.

Тези знаци и симптоми подсказват за сериозно заболяване, наречено анемия. Анемията може да доведе до перманентна нервна увреда и може да е фатална, ако не се лекува през първите 6 месеца от развитието на симптомите. Добавките с витамин В12 често се предписват в такива случаи, а в крайните случаи е необходимо прилагането на витамина венозно до края на живота. Добре балансираната диета, включваща богати източници на В12, също може да помогне за лекуването на анемията.

Храни, богати на витамин В12:

- сардини, миди, стриди;
- агнешно и пуешко месо;
- дробчета;
- млечни продукти като твърдо сирене и кисело мляко;
- яйца;
- заешко месо;
- сьомга;
- говеждо месо;
- пилешко месо;
- хляб, обогатен с В12 и фолиева киселина.

Както можем да видим, повечето храни, богати на витамин В12, са от животински произход. Затова веганите и бременните е добре да приемат хранителни добавки с витамин В12 и фолиева киселина.

Препоръчителният дневен прием на витамин В12 е 2 мкг. За бременните дозата е 3 мкг. Ако изяждаме по една порция от някоя от горепосочените храни всеки ден, това ще е достатъчно, за да поддържаме необходимото количество от витамина в тялото си.

Витамин В12 ускорява метаболизма и затова е ефективен при отслабване. Ако се опитваме да свалим няколко килограма, храните или хранителните добавки с витамин В12 ще ни помогнат да постигнем целта си.

Витамин В12 е важен за поддържането на здравето, енергията, функционирането на нервната система и клетъчната репродукция. Ако не си го набавяме с храната, е препоръчително да приемаме хранителни добавки. А ако се прояви някой от изброените по-горе симптоми на анемия, незабавно трябва да се обърнем към лекар.

Loading
дневен бюлетин

галерии