хигиена и превенция

Възглавницата може да е заразнаВъзглавницата може да е заразна

Микроорганизмите във и по нея са предпоставка за заболявания

За да имаме спокоен и пълноценен сън, от значение е и възглавницата, на която уморено полагаме глава. В много случаи обаче именно тя е източникът на най-много неразположения, които възпрепятстват спокойния сън и ни пречат да се възстановим след тежък и уморителен ден.

Причината се крие не само в понякога неудобната й форма, но и във факта, че с течение на времето една трета от масата на възглавницата се превръща в акари (и техните изпражнения), бактерии и мъртва кожа. Това, от своя страна, няма как да помогне за добрия сън.

Възглавницата, както и застоялият въздух в стаята, са идеалната среда за размножаването на болестотворни микроорганизми, причинители на различни заболявания, сред които често са грип, варицела и други.

Тези факти се потвърждават и от множество тестове, проведени с възглавниците на пациенти в голям брой болнични заведения.

Направените проби показват, че до една възглавниците имат „жива” зараза по външната си половина. А сълзите и подсмърчането са идеален способ за преминаване на тази зараза от външната част към пълнежа на възглавницата.

Всяка една от възглавниците в изследването, наглед напълно чиста, е имала над милион бактерии на всеки квадратен милиметър. При хората със слаб имунитет това е предпоставка за заболяване.

Същият риск крие и любимата възглавница у дома. Дори да сме сигурни, че калъфката на възглавницата се сменя редовно, с нея единствено се прикрива плашещата действителност отдолу.

Решението е само едно - да подменяме редовно възглавницата, на която спим. В това отношение синтетичните възглавници имат предимство - могат да се перат.

Loading
дневен бюлетин

галерии