хигиена и превенция

Прозявката всъщност регулира температурата ниПрозявката всъщност регулира температурата ни

Чрез нея мозъкът се охлажда до оптималната температура

Прозявката всъщност не е природен механизъм, чрез който хората показват, че са уморени или скучаят. Най-важната й функция е да охлажда мозъка до оптималната за функционирането му температура, пише британския "Дейли телеграф", позовавайки се на американски учени.

Също както компютрите, и човешкият мозък работи най-добре, когато е хладен. Натоварването му обаче води буквално до прегряване, което намалява способността му да обработва информация.

Именно когато главата се загрее, прозявката действа като естествен термостат - пуска хладен въздух и мозъкът се връща към здравословната за него температура, обясняват учени от университета "Принстън".

Тяхното изследване показва например, че хората се прозяват почти 2 пъти повече през зимата, т.е. когато телесната температура е по-висока от околния въздух отколкото през лятото. За разлика от това, когато наоколо е топло, прозявките са ненужни - вдишваният въздух е с температурата на тялото.

Градусите на мозъка логично зависят от това колко информация обработва той, от температурата на кръвта и скоростта, с която тя навлиза в мозъка. Прегряването му предизвиква сънливост и усещане за умора – мозъкът има нужда от почивка. Това е и причината човек да се прозява, когато му се спи.

View Yawn and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Loading
дневен бюлетин

галерии