хигиена и превенция

Предменструалният синдром не е болестПредменструалният синдром не е болест

Физическата активност и пълноценното хранене са спасение от дискомфорта на ПМС

По статистически данни, минимум 20% от жените веднъж месечно преживяват странни промени - изведнъж изпадат в истерия или започват да мразят всички, оплакват се от болки в стомаха, умора, безсъние.

Това не е проява на лошо възпитание, както смятат някои мъже (как ли всъщност биха се чувствали те в подобна ситуация?!), а неприятната реалност, която на медицински език се нарича предменструален синдром (ПМС).

ПМС не е болест, а особеност на женския организъм, който циклично произвежда по-голямо количество от хормоните естроген и прогестерон. Различното ниво на тези хормони в кръвта предизвиква резките смени в настроението и усещането за влошено здраве.

При ПМС се повишава и нивото на кръвната захар, а това също допринася за по-лошия жизнен тонус на жената.

Така че капризите нямат общо с това състояние.

Какво може да се направи? Има няколко начина да се облекчат проявите на ПМС:

1. Редовни физически упражнения: Фитнесът и всеки друг начин за повече движение укрепват и душата и тялото, като помагат за производството на повече от т.нар. “хормони на радостта”. Усещанията за болка по време на ПМС могат да се премахнат с танци и йога.

2. Калций, магнезий и витамини В: Те регулират настроението, помагат в борбата с главоболието и спазмите. Спасение носят чаша обезмаслено мляко за закуска, изварата, кашкавалът, киселото мляко. Други подходящи храни са по един банан дневно, пълнозърнестият хляб, яйцата, бобовите култури.

3. Нискомаслена диета: Ако се намали количеството на употребяваните мазнини, ще се понижи нивото на холестерола, ще се нормализира обмяната на веществата и хормоналният баланс. А всичко това ще намали интензивността на пристъпите на болка.

4. Орални контрацептиви, противозачатъчни спирали и пластири: Тяхното използване значително намалява резките промени в нивото на хормоните.

5. Психотерапия и антидепресанти: Те могат да са от полза при ПМС, но само ако са предписани след консултация с добър специалист. В противен случай нито от беседите, нито от таблетките ще има никаква полза - напротив.

Loading
дневен бюлетин

галерии