хигиена и превенция

Ползите от ябълковия пектинПолзите от ябълковия пектин

С помощта на ябълките си набавяме разтворими фибри и се предпазваме от различни болестни състояния

Пектинът е вид фибри, които се намират в клетъчните стени и тъканите на всички растения. Но, докато всички растения съдържат пектин, количеството и концентрацията му в тях е различна.

Ябълките съдържат значително количество пектин в голяма концентрация - в кората и месото на пресния плод - и затова носят и много здравословни ползи.

Набавя разтворими фибри

Разтворимите фибри могат да се разпръскват или разстилат във вода. Например, ако оставим овесените ядки, добър източник на разтворими фибри, твърде дълго във вода, ще видим, че в нея се формира гелообразна субстанция. Ябълковият пектин е богат източник на разтворими фибри, което играе важна роля в предпазването и лечението на различни болести.

Според Американската сърдечна асоциация добавянето на разтворими фибри към диетата ни ще намали риска от сърдечни заболявания и може да понижи нивата на лошия холестерол повече, отколкото спазването на специална нискомаслена диета. Разтворимите фибри понижават холестерола като ограничават количеството му, абсорбирано от червата, твърдят от Клиниката Мейо.

Предпазва от метаболитен синдром

Метаболитният синдром е термин, даден на група рискови фактори, които допринасят за сърдечните заболявания, удар и висока кръвна захар. Това са високото кръвно налягане, високата кръвна захар, високите триглицериди, високото ниво на холестерола и голямата обиколка на талията.

Изследователите в университета „Комплутенсе” в Мадрид, Испания, открили, че, когато плъховете, имащи аналогичен на човешкия метаболитен синдром, се хранят с диети, съдържащи пектин от ябълки, те преживяват спад в нивата на кръвната захар, общия холестерол, триглицеридите и теглото.

Понижаването на един или всички тези фактори помага и за намаляването на кръвното налягане. Изследване, публикувано през май 2008 г. в изданието Journal of Agricultural and Food Chemistry, нарича разликата в холестеролния профил на групите лица, третирани с пектин, „забележителна” и предлага ябълковият пектин да се вземе предвид като лекарство за метаболитния синдром.

Подобрява работата на червата

Здравият интестинален тракт съдържа и добри, и лоши бактерии като в оптималната ситуация добрите надвишават по брой лошите. Работата на чревните бактерии е да ни помагат да храносмиламе, да абсорбираме хранителните вещества и да държим под контрол вирусите и лошите бактерии.

Изданието Anaerobe, публикувано на 19-и март 2010 г., съдържа описано изследване, при което на участниците била проверена фекалната проба за съдържание на бактерии в началото и в края на проекта. Изследваните трябвало да изяждат по 2 ябълки на ден в продължение на 2 седмици. В края на този период тестовете показали, че съдържанието на лошите бактерии във фекалната проба се е понижило, а нивото на добрите бактерии се е повишило. Изследователите заключават, че увеличената консумация на ябълки подобрява работата на червата и че пектинът е причината за това подобрение.

Loading
дневен бюлетин

галерии