хигиена и превенция

Най-важните витамини и минералиНай-важните витамини и минерали

От какво винаги имаме нужда и до какво може да доведе недостигът на основните за тялото ни вещества

... D и калция, дефицитът на този витамин се характеризира с отслабване на костите.

Витамин К

Витамин К - друг мастноразтворим витамин играе важна роля за кръвосъсирването. Макар че се случва рядко, дефицитът на витамин К може да предизвика прекомерно кървене. Витамин К помага и на костите да усвояват ефективно калция.

Тъй като по-високите нива витамин К допринасят за по-голяма плътност на костите, дефицитът може да доведе до остеопороза.

Витамин Е

Витамин Е, който се намира в най-големи количества в ядките, семената и зеленчуковите масла, е антиоксидант, който играе важна роля за функционирането на имунната система. Дефицитът на витамин Е се отразява на нервната система и отслабва имунитета.

Ако приемаме препоръчителната дневна доза от 15 мг, това, според най-новите изследвания, ще ни помогне да намалим риска от сърдечносъдови заболявания, рак, очни заболявания и Алцхаймер.

Макроминерали

От всички 21 важни за човека минерали, тялото ни има нужда само 7 от тях да са в количество над 100 грама. Именно това ги класифицира като макроминерали. Те включват калций, хлор, натрий, калий, фосфор, магнезий и сяра.

Тялото използва някои от тези минерали за изграждането на здрави кости – включително калция, магнезия и фосфора.

Други, като натрия и калия, служат за електролити в тялото, което значи, че помагат за пренасянето на електрическите импулси между невроните.

Хлорът помага за производството на храносмилателни сокове и за пречистването на кръвта от отпадни продукти.

Микроминерали

От останалите 14 минерала тялото има нужда в количества по-малки от 100 мг. Затова и те са групирани като микроминерали. В тази група са хром, цинк, манган, мед, желязо, флуор, кобалт, калай, йод, селен, ванадий, никел, молибден и бор.

Микроминералите изпълняват различни функции в организма ни като производство на протеини, транспортиране на кислород, стимулиране на растежа и възстановяване на увредените клетки.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии