хигиена и превенция

Най-лошите женски навициНай-лошите женски навици

Стресът и недостигът на време определят повечето лоши навици на съвременната жена

Мъчи ли ви липсата на сън? Разсейвате ли се зад волана? Определено не сте само вие, но това не бива да ви успокоява. Все повече жени в днешно време допускат едни и същи грешки и страдат от едни и същи лоши навици. И е глупаво за това да обвиняваме само начина си на живот. Освен това и той все пак зависи от нас самите.

Никога не посещавам лекар
Може и да се чувствате в отлично здраве, но дали това ще трае вечно? Рутинни изследвания като измерването на теглото, холестерола и кръвното налягане са добра профилактика за по-дълъг и пълноценен живот. Съветите, които лекарите дават покрай тях, вероятно ще ви напомнят да се храните здравословно и да се движите повече.

Посещавайте гинеколог поне веднъж годишно. Сексуално активните жени също трябва редовно да се изследват за полово предавани болести и папилома вирус.

Винаги съм на високи токчета
Редовното ходене на „кокили” рано или късно ще ви докара подуване и деформации на палеца и в по-лошите случаи постоянни болки в гърба. За да не вредим на здравето си, е най-добре да не носим токчета над 5-6 сантиметра, а обувките да са с достатъчно пространство за палеца.

Обожавам да пия кафе няколко пъти на ден
Умереността е ключът към успеха, щом се отнася до кофеина: Повечето съвети са да не се надвишава дневно доза кафе от 3 нормални чашки. По-голямото количество кофеин може да причини безпокойство, главоболие и недостиг на сън. Ако все пак ви се допие повече кафе, пробвайте безкофеиното.

Спя по 6 часа
Средно човек се нуждае от 7 до 8 часа сън. Натрупването на т.нар. сънен дълг (недоспиване в продължителен период от време) увеличава риска от развитие на инсулинова резистентност (предвестник на диабет), артериална хипертония (високо кръвно) и наднормено тегло. Най-елементарният начин да спим достатъчно е, като спазваме постоянен график за времето на лягане и ставане от сън, дори и през уикендите.

Не чистя зъбите си редовно
Дори миенето на зъбите с четка и паста да е достатъчно често, това не стига, за да осигури оптимална защита на устната кухина. Използването на конец дава възможност да се почисти пространството под венците и между зъбите, където четката за зъби не може да достигне.

Обичам силната музика
Хроничното излагане на силен шум неимоверно покачва риска от проблеми със слуха и дори постепенната му загуба.

Разсейвам се по време на шофиране
Ръцете на волана! Говоренето по мобилния телефон днес е сред най-сериозните рискови фактори за инцидент на пътя. За да не се разсейвате излишно, изключете звука на телефона, а ако все пак ви се наложи да го използвате, отбийте колата и спрете.

Loading
дневен бюлетин

галерии