хигиена и превенция

Напуканите устни: витамини и минерали, които ще ни помогнатНапуканите устни: витамини и минерали, които ще ни помогнат

Ето кои вещества облекчават проблема със сухите и напукани устни

Устните са много ценни за нас – звучи като клише, но всъщност така рядко си даваме сметка за това. Те ни помагат да правим толкова много неща – да говорим, да ядем, да пием, да се целуваме и какво ли още не. А много от нас не правят дори и най-необходимото – за да се погрижим за тях и да ги предпазваме.

Един от най-често срещаните проблеми с устните е напукването им. Медицинският термин за сухи и напукани устни е хейлит (или хейлоза). Въпреки че обикновено не обръщаме особено внимание на проблема, той може да възникне в следствие на сериозен дефицит на витамини и минерали в тялото. Ако състоянието се задълбочи или продължи твърде дълго, трябва непременно да се консултираме с лекар за подходящото лечение.

Напуканите устни най-често ни тормозят през зимата. Те изсъхват и загрубяват, защото въздухът абсорбира по-голямата част от влажността на кожата, включително и от устните. Но, освен поради тази причина, устните се напукват и от липсата на някои есенциални витамини и минерали в тялото.

Витамините като В комплекс, витамин С и витамин Е са много важни за функционирането на организма като цяло, но и за красотата на устните. Минералите като цинк и желязо също са необходими за правилната грижа и предпазването на устните ни.

Витамин А

Витамин А предпазва кожата от вирусни и бактериални инфекции, замърсяване, токсини и от различни заболявания, които възникват в следствие на инфекции. Като оставим това настрана, витамин А предпазва клетките на кожата, поправя увредените клетки и стимулира производството на нова тъкан, което е от особена важност, за да поддържаме устните си здрави.

Витамин А предпазва устните и от напукване като подпомага производството на себум от клетките на кожата. Себумът осигурява на устните достатъчно количество влага и ги предпазва от изсъхване. Някои от добрите източници на витамин А са млякото, яйцата, сиренето, сладките картофи, кайсиите, краставиците, спанакът, черният дроб и морковите.

Витамин Е

Както всички знаем, витамин Е е един от най-ефективните витамини, който помага за поддържането на здравето и красотата на кожата. Той може да помогне и при проблема със сухите напукани устни като възстановява влагата в клетките на устните. Но това лечение изисква време.

Витамин Е е антиоксидант, който предпазва мастните клетки в кожата от окисляване. Това помага за поддържането на влагата на кожата. Освен това този есенциален витамин стимулира растежа на нови клетки, което е особено важно при проблем с напукване на устните.

Витамин В3

Витамин В3 помага при напукани устни като задържа влагата в клетките на устните. Той доставя кислород, хранителни вещества и кръв до устните, което ускорява процеса на лечение. Освен това витамин В3 облекчава болката в напуканите устни.

Витамин В12

Витамин В12, още известен като кобаламин, е познат най-вече като основен начин да се предпазим от злокачествена анемия. Той овлажнява устните и помага за задържането на влагата в тях. Освен това витамин В12 ускорява възстановителния процес.

Цинк

Цинкът предпазва кожата от увреди от околната среда и ускорява процеса на лечение на напуканите устни. Можем да използваме и крем или балсам за устни с цинк за облекчаване на проблема.

Желязо

Желязото предпазва устните от напукване, което възниква като резултат от злокачествена анемия. Храните като спанак, черен дроб, бъбреци, бадеми, соя и мащерка са богати на желязо и трябва да се включат в диетата ни, за да облекчим проблема с напуканите устни.

Loading
дневен бюлетин

галерии