хигиена и превенция

Микробите предпочитат женитеМикробите предпочитат жените

Въпреки че жените обикновено са по-чистоплътни, отколкото мъжете, статистиката показва, че около тях има няколко пъти повече бактерии, отколкото около мъжете. Може би това е една от причините са разпространеното схващане, че болестите обичат повече чистите хора.

Върху клавиатурите, бюрата, телефоните и личните вещи на жените живеят 4 пъти повече бактерии, отколкото върху вещите на мъжете, показват данните, изнесени от американски изследователи.

Този удивителен на пръв поглед феномен всъщност може да се обясни доста лесно: жените редовно използват козметични средства, най-често крем за ръце, който е отлична среда за развитие на повечето бактерии и вируси.

Но мъжете не трябва да бързат да се радват! Ако около жените болестотворните микроорганизми се навират в изобилие на работното им място, мъжете си ги носят със себе си – в портфейлите и по разричните технологични джаджи, които ползват в ежедневието.

Според изчисленията на американските учени, цитирани от Ройтерс, на всяко бюро в офиса живеят средно 400 пъти повече микроби отколкото по стената на тоалетната.

За да се намали количеството вредни бактерии и вируси по предметите, които използваме всеки ден, трябва при почистването им да се използват дезинфектанти. По този начин не само по-голяма част от микроорганизмите се унищожава, но и се създава по-неблагоприятна за развитието на нови среда.

Разбира се, не бива да се изпада в крайности. Просто такива предмети като мобилният телефон, клавиатурата, мишката и т.н. от време на време трябва да се дезинфекцират, ако не със специален препарат, поне с памуче, напоено със спирт.

Loading
дневен бюлетин

галерии