хигиена и превенция

Кога менструалният ни цикъл сигнализира за проблемКога менструалният ни цикъл сигнализира за проблем

Защо цикълът ни често е различен и кога трябва да потърсим лекар

... кожа и преумора. Затова, ако цикълът ни винаги е обилен, е добре да си направим изследвания, за да се уверим, че нямаме недостиг на желязо. Ако пък се наблюдава такъв, е добре да се консултираме с лекар какви хранителни добавки да приемаме.

Има и ред други причини, които могат да направят цикъла по-тежък, включително:

- спонтанен аборт или ектопична бременност;
- маточна фиброма или полипи (неканцерогенни израстъци в матката);
- употребата на определени медикаменти (включително стероиди и лекарства за изтъняване на кръвта);
- промяна в приемането на оралните контрацептиви;
- нарушения в съсирването като болестта на фон Вилебранд;
- рак на матката.

Можем да определим колко е тежък менструалният ни цикъл по това колко тампони или дамски превръзки използваме. Сменянето им през час в продължение на няколко часа подред е знак, че кървим твърде тежко.

Приемането на орални контрацептиви може да помогне за регулацията на менструалния цикъл и да намали кървенето. Ако обилното кървене продължи, трябва да се обърнем към лекар за ултразвук или друг тест, който да определи причината за проблема.

Появява се кървене между отделните менструации

Това е един проблем с менструалния цикъл, който не трябва да се пренебрегва. Причините за подобно кървене могат да са не особено значителни – като възпаление на вагиналната зона или пропускане на някоя контрацептивна таблетка, но могат да са и особено сериозни като ектопична бременност или рак. Препоръчително е, ако започнем да кървим между отделните менструални цикли, веднага да посетим лекаря си, за да ни назначи изследвания.

Менструалният цикъл като цяло не е най-комфортното време от месеца. При повечето жени има коремни спазми, когато матката контрактира. Обикновено дискомфортът е лек и преминава след ден или два, но при някои жени болката е толкова силна, че не могат да станат от леглото.

Болезнените менструации се наричат дисменорея и могат да бъдат съпътствани от други симптоми като диария, гадене, повръщане, главоболие или дискомфорт в кръста. В повечето случаи болката е от самия цикъл, но може да е причинен и от състояния като ендометриоза или фиброма. За да открием причината за проблема, лекарят ще ни назначи нужните изследвания като тазов преглед и цитонамазка, а , ако се наложи и други диагностични методи като ултразвук и лапароскопия.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да помогнат при болезнена менструация, защото те не само облекчават болката, но и предпазват тялото да произвежда простагландини – химичните вещества, които стимулират контрактирането на матката по време на цикъла.

Кога е задължително да се обърнем към лекар

Всяка променя в обичайния начин на протичане на менструалния цикъл е основание да се обърнем към лекар, особено ако промяната ни създава дискомфорт и ни пречи да вършим обичайните си дейности.

Задължително трябва да отидем на преглед, ако:
- цикълът ни е бил редовен, но след това е станал нередовен;
- менструацията ни идва по-често от веднъж на 21 дена или по-рядко от веднъж на 35 дена в продължение на няколко цикъла;
- кървим повече от седем дни подред;
- цикълът ни е спрял за 12 последователни месеца, но сега отново кървим;
- се налага да сменяме тампона или дамската си превръзка на всеки час в продължение на няколко последователни часа;
- кървим между отделните менструации;
- менструалният ни цикъл е много болезнен.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии